Как да държим новороденото?

Държане на Новородено

Колкото и книги да прочетем предварително, появата на бебето всъщност задава някои въпроси, на които книгите не отговарят. Или по скоро имат различни позиции.

Това допълнително обърква родителите и ги кара да се притесняват. Следва да попитате някой минал вече през това, който обикновено казва твърдото и прочувствено – "Като го видиш всичко ще си дойде отвътре."

Това също не помага на бъдещите родители и вероятно повече засилва тяхното притеснение. Едно от най-важните и първи неща, които трябва да се научат е как да се държи бебето.

Бебе

Първо е много важно да вдигате бебчето бавно – резките движения могат да го обезпокоят. Освен това бебето винаги се вдига, когато е по гръб – ако е по корем, първо го обърнете по гръб, след което го вземете в своите обятия.

Хубаво е да му говорите, докато го вдигате - да чува гласа ви. Сложете едната си ръка под гърба на бебчето – така че да обхване целия му гръб. С другата ръка трябва да придържате главичката.

При всички положения е особено важно да придържате главата и врата на бебето, тъй като при новороденото главичката все още не може да се задържи и се отпуска назад, ако няма опора.

Новородено

Можете да го държите и по корем – по този начин едната ви ръка ще е под коремчето на бебето, а другата между краката му. Главичката ще е облегната на сгъвката на лакътя.

Хубаво е мъничето да ви усеща и да е близо до тялото ви. Внимавайте обаче с какво сте облечени – цип или копче могат да го одраскат без изобщо да усетите. Можете да го държите изправено на рамото си – с едната ръка го държите за дупето, а с другата за главата.

Друга удобна поза за мъничето е следната – вие сте седнали, а бебето е в скута ви, като главичката му е подпряна на гърдите ви, а крачетата държите в ръце. Така детето ще ви усеща, но все пак ще има възможност да гледа и нещо друго освен вас – да се запознае с обстановката наоколо.

Носенето на ръце тренира вестибуларния апарат не бебето, но това не означава, че трябва да е постоянно в ръцете ви. Бебето лесно ще привикне към това непрестанно да е у вас и ще ви бъде изключително трудно да го накарате да свикне с това да заспива само в кошарата и да не е постоянно в обятията ви.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати