ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Какво да спортуваме, когато коремчето расте

Какво да спортуваме, когато коремчето расте

Спорт за бременни
Практичен моп с три глави и диспенсър за течности
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен моп с три глави и диспенсър за течности
76.00 лв.
Виж ››

По време на бремеността, ако не изоставите спортуването, ще улесните раждането си.

Защо? Редовното физическо натоварване ще ви помогне като укрепи тялото ви. Освен това ще имате по-добър контрол върху дишането, а това ще ви е в голяма полза по време на самото раждане.

Плуването е най-подходящият спорт за бременни. Той укрепва гръбнака ви. Много полезни са и упражнения във вода и водната аеробика. За нея не е нужно задължително да можете да плувате.

Бягането също е полезно. То се отразява добре на сърдечносъдовата система. 15 минута на ден в парка са достатъчни.

И йога е подходяща, защото поддържа тялото гъвкаво и в същото време не натоварва ставите.

Ако преди бременността сте си създали навика да посещавате фитнес, можете да продължите. Има специални курсове за фитнес за бременни. Ако обаче изберете обща програма, трябва да се консултирате с инструктора и да сте много внимателни при изпълнение на упражненията.

При танците избягвайте резките движения. Подскоците и усукванията също не са препоръчителни.

Бременност

Има обаче спортове, които трябва да избягвате, докато коремчето расте. Например бойните спортове. Или тези, при които съществува риск от падане от високо - като ездата или планинарството. Да не говорим пък за екстремните спортове.

Освен това е добре да избягвате и натоварванията, свързани със скачане. Особено в първите два триместъра на бременността, когато гърдите ви са чувствителни и напрегнати. Това

ще ги натовари допълнително.

Карането на колело е позволено само в първите два триместъра. След което е добре да забравите за него, докато се появи малкият бебешок.

Най-голямата заблуда за спорта и бременността е свързана с това, че активното натоварване може да причини спонтанен аборт. Причината за него могат да бъдат инфекции, проблеми с имунната система, дефект на плода, но в никакъв случай спортът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати