Депресия покоси участници в изследване за семейното щастие

Депресия

Учени се опитаха да направят изследване, свързано със семейното щастие, но то се оказа неуспешно. Причина за прекратяване на проучването е, че доброволецът, който взел участие в него, изпаднал в тежка депресия.

Изследването включвало мъжа да се съгласява с всички прищевки на своята половинка, съобщават от вестник „Дейли телеграф“. Проучването се провеждало от учени от университета на Окланс – те искали да проверят дали ключът към семейното щастие не се крие в това да се съгласяваш с всички желания на партньора си и да се откажеш от това да защитаваш правотата си.

Съпругът, който взел участие в проекта, бил помолен да приема всяко мнение на жена си, както и всяко нейно желание, при това без да протестира. Независимо дали е съгласен с нея или не, мъжът бил длъжен да се съгласява с всяко нещо, което съпругата каже.

За съжаление краят на изследването настъпил още на дванадесетия ден, тъй като положението станало непоносимо – с всеки следващ ден мъжът ставал все по-нещастен, а съпругата му все по-критична и по-изискваща. Да назовеш своята позиция се оказва, много по-важно от това да се съгласиш с позицията на любим човек в името на това той да бъде щастлив.

Скандали

Качеството на живот на мъжа за две седмици намаляло от седем на три, от възможен максимум 10 точки. За шест дни щастието на жената се покачило от 6 на 8.5 пункта. Друга доброволка, която взела участие в изследването, също не издържала психически и напуснала проекта – изнервила се от факта, че постоянно следят дали е щастлива или не.

Авторите не смятат, че прекратеното изследване е провал, тъй като все пак имат някакви резултати, на базата на които успяват да направят своите изводи. Макар и да не са достигнали до желания краен резултат, специалистите все пак успели да установят, че за човек е изключително важно да бъде прав в това, което казва или поне да има право да назовава това, което мисли или желае.

Правотата носи по-голямо щастие и удовлетворение, отколкото това просто да се съгласяваш с нещо в името на някой друг, макар и този другия да се чувства щастлив от това, заявяват авторите на изследването.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати