Калорични бебешки пюрета водят до затлъстяване на детето

Хранене на Бебе

Изследване, проведено от британски учени установи, че три четвърти от децата приемат повече калории от нужните им. Това повишава риска от затлъстяване в зряла възраст. Количеството калории трябва да се съобразява с възрастта, активността и скоростта на растежа на детето.

Приемането на повече калории е най-вече по вина на калоричните детски пюрета. Бебетата до шест месеца трябва да приемат не повече от 600 калории на ден, а от 6 до 12-месечна възраст не повече от 750 калории.

Оказва се обаче, че тези норми се надвишават със 100 калории дневно повече при над 75% от малките деца. Най-рискови са бебетата, които не се кърмят, тъй като те се хранят с по-калорична от майчиното мляко храна.

Основната причина за това е, че когато бебето суче, то престава да яде, когато се насити. Когато се храни с шише обаче, то трябва да изпие цялото съдържание.

Когато детето се научи само да иска храна, майките им дават все повече и често нездравословна такава. В резултат бебетата на адаптирано мляко до края на първата си годинка прибавят към теглото си допълнителни 500 г.

Бебета

Тенденцията с това хранене продължава и в детската градина, където децата се изпращат с бонбонки, чипс или шоколадов десерт в джоба. А това са сред основните причинители на наднормено тегло в по-късна възраст.

Бебешките храни обаче са доста по-опасни, отколкото предполагаме. Те не съдържат почти никакви хранителни вещества. Популярните марки осигуряват по-малко от 1/5 от препоръчваните дневни дози калций, магнезий, цинк, желязо и други важни минерали.

Хранейки се с тях, бебето няма как да си набави достатъчно калций, магнезий, мед и селен. В детските храни се съдържат по-малко от 20% от препоръчваните дневни количества.

Следователно бебетата, които се хранят само с купени бурканчета и адаптирано мляко, са лишени от хранителни вещества. А те са важни за растежа, развитието и защитата от болести.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти