Раждайте деца, ако искате да поумнеете

Раждайте деца, ако искате да поумнеете

Ако искате да поумнеете, раждайте деца! Вече е неоспорим факт, че бременноста и майчинството влияят положително на развитието на умствените способности на жената.

Те обаче нарастват до най-високите си степени след раждането на детето, сигурни са група учени от университета в Ричмънд. На всичкото отгоре поумняването след появята на бебето не е краткотрайно, а може да продължи с години.

Раждайте деца, ако искате да поумнеете

"Майчинството дава силен тласък в развитието на способностите за запомняне и обучение и мозъкът започва стремително да се развива", убедени са учените.

Причините за положителните изменения в мозъка специалистите свързват с освобождаването на много хормони, а също така с активизирането на неговите структури, възникващо по време на грижите за детето.

"Хормоналните колебания по време на бременност, раждане и кърмене увеличават размера на клетките в отделни участъци от мозъка. Мозъкът на младите майки се развива в зависимост от това как те се приспособяват към промените, свързани с появата на детето. Наблюдава се изостряне на тяхното възприятие, благодарение на което жените могат да разпознаят детето си ориентирайки се, например, само по звуци или миризма".

Американските учени са стигнали и до друго заключение, което ще обнадежди жените, решили да стават майки в по-късна възраст. Това определено оказва положителния ефект върху майчиния организъм и най-вече върху мозъка, тъй като той получава допълнителни сили в период, когато започва влошаване на паметта.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати