Младите бащи изпадат най-често в депресия

Млади бащи

Следродилната депресия е сравнително често явление и както се оказва от едно ново проучване, се среща и при двата пола. Тя може да засегне една на всеки четири майки, а при бащите по- често се проявява до навършване на двадесет и петата им година.

Проучването е публикувано наскоро в журнал Педиатрия от Д-р Крейг Гарфийлд - професор по педиатрия и социална медицина към Northwestern University Feinberg School of Medicine в Чикаго. Проучване обхванало 10.623 млади мъже във възраст между 24 и 32 години.

Изследването достигнало до заключението, че симптомите на депресия се засилват в 68% от младите татковци до петата година от бащинството и то се случва по-често при тези, живеещи със своите деца в един дом.

Именно този процент млади бащи са най-опасни за своите деца, защото през тези първи години детето е заплашено да не получава необходимото внимание, обич и социални контакти.

Също е доказано, че при децата, израснали с такива родители, по-често се наблюдават поведенчески проблеми и такива, свързани с тяхното физическо и интелектуално развитие.

Според Д-р Графийлд младите татковци са застрашени да изпадат в депресии, защото не са наясно с рисковете и проблемите, които може да донесе след себе си едно бащинството. И по-лошо е, че повечето от тях не намират за необходимо да се просветят по въпросите на родителството.

В резултат на това се оказва, че са неспособни да осъществяват добра комуникация със своите деца и са по-склонни да ги пренебрегват в бъдеще.

Семейство

Лиса Харви - професор по психология в University of Massachusetts-Amhers, допълва картината като подчертава, че това да си родител е Дар от Бог, но и една от най-трудните професии на света. По тази причина не е необичайно младите родители да изпадат в тези състояния на безпомощност и липса на мотивация при отглеждане на новороденото, което се дължи на тяхната млада възраст.

И нека напомним, че е много важно тези семейства да получават подкрепа и съвети, защото никой на този свят не се е родил научен. Да не забравяме, че децата не трябва да се отглеждат безразсъдно, защото те са наше огледало.

Ако отгледаш децата си така, че те да са уверени, да могат да постигнат всяка цел, с която се заемат, значи си успял като родител и си дал на децата си най-голямата благословия.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати