Храненето на бременната променя бебешките гени

Хранене При Бременност

Храните, които консумира жената по време на опитите за зачеване, както и през първите месеци от своята бременност, могат да променят гените на бебето, категорични са учени. До момента са правени опити с гризачи, според които храната на жената може да „отключи“ някои гени.

Сходна връзка има и при хората и учените за първи път я представят, съобщава Би Би Си. За своето изследване специалистите са следели 84 бъдещи майки в Гамбия.

При тях храната се сменяла рязко, заради сезоните, тъй като има дъждовен и сух период. Проучваните майки са заченали своите отрочета и през двата периода.

Специалистите са измервали нивото на питателни вещества в кръвта на бъдещите майки. Освен това след раждането, специалистите са изследвали и ДНК-то на децата – между 2-ри и 8–ми месец след раждането.

При гризачите, които учените са изследвали преди това, се оказва, че питателните вещества, които се съдържат в организма на майката променят ДНК-то на бебето. При гризачите от храната на майката е зависела какъв цвят ще е козината на малките мишки.

Резултатите са същите и при хората, категоричен е ръководителят на изследването доктор Бренвин Хениг, който работи в Лондонския институт за хигиена и тропическа медицина.

Бременна

Това е и причината храненето на майките да бъде толкова важно. Жените трябва да се хранят пълноценно и до зачеването на бебето и по време на цялата бременност, категоричен е специалистът.

Става въпрос за епигенетичните ефекти – епигенетиката всъщност изучава какво е влиянието на средата върху гените, някои гени могат да бъдат включени или изключени в зависимост от различни фактори. Една от трансформациите засяга и метилирането, тоест присъединяването на метилни групи към частите на ДНК.

Според проучването дечицата, които са се родили през дъждовния сезон, имат повече метилни групи в шестте изследвани гена, което е свързано с разнообразните питателни вещества, които има в кръвта на майката.

Иначе казано – храната, която е приемала майката, е извършвала постоянни изменения в генома на плода.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати