Китайски билки и влиянието им при бременност

Китайски билки

Както често се случва, голяма част от продуктите в България са произведени в Китай. Така в последните години у нас се срещат и китайски билки, като за някои от тях съществуват данни за тератогенен ефект (аномалии, възникващи по време на вътреутробното развитие).

Китайската ангелика ( ngelica sinensis) или наричана още Женски жен шен, съдържа етерични масла, кумарини, флавоноиди, дъбилни вещества, Витамин Е и други. Билката се използвала в китайската медицина при хормонален дисбаланс, дисменорея (болезнена менструация), анемия, следродилна слабост и други. Но има доказан случай, при който 32 годишна жена е приемала билката и 3 седмици след раждането се е появило главоболие, световъртеж и повръщане.

Измерено е високо артериално налягане, което обаче се е предало и на нейното 3 месечно бебе чрез кърмата, и 48 часа след спирането на приема те са се почувствали много по-добре. Описва се и случай на жена, приемала китайската ангелика като тонизиращо и общоукрепващо средство, докато не се установило, че двумесечното ѝ момченце не започнало да се окосмява по тялото, лицето и да се развиват млечните му жлези. За късмет, след като приемът е спрян, момченцето започнало да възвръща първоначалният си облик.

Бременност

Има и данни за китайското традиционно лекарство Shou-Wu-Pian, създадено на базата на многоцветното пипериче (Polygonum multiflotum), което е предизвикало симптоми на хепатит при 31 годишна жена от Хонг Конг. Автори считат, че причините за появата на хепатит е хепатотоксичният ефект на билката, който при прием по време на бременността може да засегне и черният дроб на плода.

Съществуват многобройни публикации за токсичността на билката Hook F (Tripterygium wilfordii), която е често използвана за лечение на ревматоиден артрит и други автоимунни заболявания. Описан е случай на жена, родила детето си на термин, но за съжаление с много тежки нарушения на мозъка и несъвместими с живота. Оказало се, че тя е приемала чай от тази билка през цялата бременност, за да лекува ревматоидния си артрит.

Във всички случаи трябва да се обръща сериозно внимание на билковите продукти, независимо дали са разрешени за употреба по време на бременност и кърмене. Много от билките, които се предлагат, не са научно изследвани, за да бъдем сигурни в техните показания или противопоказания.

Много е важно каквито и да е лекарства да не се приемат през първия триместър на бременността (първите 9 седмици), понеже тогава се развива ембриогенезата и опасността е най-висока.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати