Билки от други континенти и бременност

Бременност

Билките са неизменна част от нашето ежедневие, дори да не си налагаме техният прием. Те са много често използвани по време на бременност и кърмене поради факта, че всички смятат, че са много полезни и безвредни. Да, те наистина са такива, но не всички. По тази причина трябва да се проверява произходът им, както и да се допитаме до специалисти, преди да ги използваме.

Билките в България можем да открием от всякакви кътчета на света. Така например мексиканският афродизиак Montanoa tomentosa се използва за предизвикване на раждане. Установено е обаче, че новородените деца на бременни жени, които са приемали тази билка под формата на чай, са имали сърдечна недостатъчност. От изследванията след това се предполага, че причината е наличието на ерготаминова алкалоиди в билката.

Рициновото масло се отглежда в африканските тропически райони и се добива от дървото рицин (Ricinus communis). Може да го срещнете и под наименованието кърлеж заради това, че окраската и формата на неговите семена наподобяват тези на някои видове кърлежи, а и буквално преведо името му означава обикновен кърлеж.

Много е важно да знаете, че рициновите семена са много отровни и могат да погубят човек, приел 6 от тях. И макар че семената са отровни, рициновото масло не съдържа отровни вещества. Въз основа на анкета в Южна Африка върху 498 бременни жени е установена връзка между приема на рициново масло и усложнения при оперативно родоразрешение.

Установено е, че родилки приемали рициново масло по време на бременността и скоро преди раждането, са имали по-често отделяне на мекониум от плода. Мекониумът е материалът, получен от изпразване на червата на плода вътреутробно, което е белег за неговото страдание.

Билки

Много трябва да се внимава и със Западната туя (Thuja occidentalis). Тя е родом от Северна Америка като вечнозелено дърво, от което за лечебен ефект се използват младите клонки с листата, обрани по време на цъфтежа. Туята притежава противовъзпалително, антисептично, диуретично, кръвоспиращо действие и други.

Освен това се прилага и за предизвикване на менструация, поради което не трябва да се използва от бременни жени. Причината за неговото негативно действие е съдържанието на туйона, който, ако се приема в големи количества, довежда до появата на гадене, повръщане, увреждане на бъбреци и черен дроб, изпадане в безсъзнание, гърчове и фатален край.

Бременността е много хубав миг и предизвикателство в живота на една жена, което разбира се не означава, че бременната трябва да е твърде мнителна. Ако се чувствате добре по време на вашата бременност, не е нужно да прибягвате към алтернативна медицина.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати