Следродилната депресия продължава години след раждането

Следродилна депресия

Всяка една жена очаква с нетърпение деня, в който нейното дете ще се появи на бял свят. Обикновено това важно събитие е съпроводено с приятни емоции, но нерядко се случва, щом бебето се роди, майката да бъде обзета от чувство на паника, страх и безпомощност.

Тя често сменя настроението си и понякога изпада в тежки емоционални кризи. Това са основните признаци на така наречената следродилна депресия, за която се счита, че се проявява, веднага щом жената роди.

Скорошно изследване обаче показва, че всъщност по-възможно е майката да изпадне в депресия, когато детето е на четири години, информира The Telegraph.

В проучването са взели участие 1507 дами, които имат деца. Специалистите стигнали до заключението, че четири от всеки десет майки, развили симптомите на депресивното състояние, след раждането не са имали подобни проблеми.

Оказало се също така, че жените, които имат само едно дете, са два пъти по-застрашени от родилна депресия през четвъртата година след раждането си. Това са около четиринадесет процента от участничките.

Депресия

Всяка десета дама пък е преживява трудния момент, когато бебето ѝ е било на дванадесет месеца, а осем процента от майките са се чувствали объркани и уплашени три месеца, след като са родили.

Специалистите са установили, че една на всеки три жени страда от депресия поне един път във времето между забременяването си и навършването на четиригодишна възраст на отрочето си.

Освен това ако жената е имала леки признаци на депресия по време на бременността си или малко след това, шансът тя да изпадне в тежка емоционална криза, когато детето стане на четири годинки, бил значително по-голям.

Според учените факторите, които отключват депресии в жените, са ранната възраст на майката /16-24/, насилие, стрес в семейството и несигурен доход.

Лекарите съветват майките, които чувстват несигурност в себе си и постоянен страх за живота на бебето, да се обърнат към специалист възможно най-скоро, за да не се отрази това състояние върху психическото развитие на детето.

Майките трябва да имат малко по-голяма увереност в себе си и своя партньор, ако искат наследникът им да расте спокоен и здрав.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати