ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Спането на голо укрепва брака

Спането на голо укрепва брака

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k1905230
Семейство
Музикален плюшен таралеж с проектор и 15 мелодии
Качество без компромис:
Музикален плюшен таралеж с проектор и 15 мелодии
56.00 лв.
Виж ››

Отношенията между съпрузи, които спят голи под завивките, са много по-здрави, отколкото тези между привържениците на нощниците и пижамите, показва ново проучване, цитирано от информационните агенции.

В изследването взели участие общо 1004 доброволци. 57 на сто от тези, които спят без дрехи, заявили, че се разбират отлично с партньора си, докато със същото можели да се похвалят само 48 процента от любителите на пижамите.

43 процента от дамите, които спят с нощници, са спокойни с партньора до себе си. Данните от проучването показват още, че само четири от десет човека спят голи, а също и 45 процента от семейните двойки над 55 години.

Освен това се оказва, че привичките, които имаме в спалнята, влияят по един или друг начин на щастието в отношенията ни. Половината от анкетираните мразят половинката им да яде в спалнята, а 23 на сто се дразнят любимият човек да спи с чорапи.

По-отдавнашно изследване пък сочи, че именно добрият сън може да заздрави брака, тъй като помага на партньорите по-рядко да проявяват егоизъм. Участниците в проучването били на възраст между 18 и 56 години. Те си водели дневник по колко часа са спали вечер, като в същото време се налагало да поставят и оценка на партньора си.

Безсъние

Двойките също така били подложени и на тестове, в които се изисквала работа в екип. Така учените открили, че тези от двойките, които се радвали на по-продължителен сън през нощта, по-успешно се сработвали помежду си по време на задачите. Те поставили в дневниците си положителна оценка на половинката си.

Според специалистите от университета Бъркли в щата Калифорния, които са организатори на изследването, безсънието ни прави себични. Лошият сън ни кара да поставяме своите нужди пред тези на другия и така неминуемо се пораждат скандали.

"Вие може да сте спали като младенец, но ако половинката ви е страдала от безсъние цяла нощ, скандалът ви е почти гарантиран на другата сутрин", предупреждава Ейми Гордън.

Учените припомнят още, че зрелите хора се нуждаят от поне пет часа сън без прекъсване, за да са енергични на следващия ден и да имат хармонични отношения с околните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати