ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Как да изчислим кога ще родим?

Как да изчислим кога ще родим?

Раждане

Очакването на бременността е много емоционален момент в живота на човек. Разбира се, не само за жената, но и за бъдещия татко. И обикновено след научаване на щастливата новина за бременност, въпросът, който следва, е кога ще се роди детето.

Често се започва проследяване на астрологични знаци, показващи коя ще е най-удачната дата за раждане, вместо да се дочака това да се случи спонтанно.

Съществуват няколко формули, според които се изчислява така нареченият вероятен термин на раждане (ВТР).

Тест за бременност

При едната от тях се изчислява датата на първия ден на последната редовна менструация (ПРМ), към която се прибавят седем дни и се изваждат 3 месеца. Например ако ПРМ е 01.04.2014 година + 7 дни = 08.04.2014 – 3 месеца = 08.01.2015 година е ВТР.

Друг вариант е, ако се знае датата на оплождането, което се случва, ако жената е наясно на коя дата е имала овулация. Към нея се прибавят 273 дни и се получава ВТР. Например, ако приблизителната дата на овулацията е 17.04.2014 година + 273 дни.

Бременност

Измерването на базална температура е метод за откриване на станала овулация. Тя се измерва сутрин, докато жената е още в леглото - в един и същи час всяка сутрин. Измерването става и с един и същ термометър, който се поставя в ануса. При три последователни месеца на измерване на температурата, се знае ориентировъчната дата на настъпване на овулацията. Към нея, прибавяйки 266 дни, се получава ВТР.

Някога жените разбират късно, че са бременни - дали защото имат нередовен цикъл или поради други причини. Оказва се, че ВТР може да се изчисли и на база първи движения на плода. Това обикновено се усеща от бъдещата майка към 20 г.с. или към 5 м.л. Тогава към тази дата се добавят 140 дни.

Може да се изчисли и посредством измерване обиколката на корема и височината на матката. Това се прави с помощта на сантиметър, базирайки се на нормите, съответстващи за определения месец на бременността.

Много важен диагностичен способ е измерването на плодното яйце, ембриона, плода с помощта на ултразвукова диагностика. С нея сравнително точно се изчислява състоянието на развиващия се плод и вероятната дата на неговото раждане.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати