ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Защо кърменето е важно?

Защо кърменето е важно?

МаринаМарина
Джедай
46818
Кърмене
Четка за ефективно премахване на власинките
Практичен аксесоар за вашия дом:
Четка за ефективно премахване на власинките
15.00 лв.
Виж ››

Съществуват много дискусии по въпроса с кърменето. Налице са и хиляди мнения от страна на бъдещите и настоящи майки. Някои от тях подкрепят естественото хранене на новородените, а други не.

Според специалистите, кърменето е от изключителна полза както за бебетата, така и за майките. То е един ефективен метод, който подобрява здравето на новороденото.

По тази причина, в световен мащаб се провеждат кампании за подкрепа на кърменето, които дават резултат. Кърмата е важна за благополучието на новороденото, защото в нея се съдържат много хранителни вещества и антитела, чиято роля е да предпазват бебето от инфекции в началото на неговия живот.

Някои изследвания по този повод предполагат, че кърменето може да намали и риска от затлъстяване, астма, диабет, дори и от появата на злокачествени заболявания.

Проучвания от тази година посочват още, че тази естествена биологична течност благоприятства и растежа на полезни бактерии в червата на детето. Също може да повиши познавателната способност на кърмачето.

Учените напомнят също, че кърменето намалява риска от някои видове рак на гърдата при майките, както и от рак на яйчниците, диабет тип 2 и следродилна депресия.

Бебешко Шише

Световната здравна организация препоръчва майките да кърмят своите бебета поне през първите 6 месеца, постепенно след това да се започне и захранването с по-обща храна.

И по възможност да се прави комбинация между естественото хранене и общото такова до навършване на 2 годишна възраст.

Разбира се не всички жени са в състояние да кърмят, като прогнозите посочват, че те се равняват на близо 5 % от 100 %. Често причините са различни здравословни проблеми на жената.

Медицинските специалисти носят отговорността да запознаят бъдещата майка с ползите от кърменето, но решението е еднолично и не може да бъде наложено.

И въпреки това, всяка майка заслужава подкрепа, информация и насоки, независимо какъв избор е направила. И най-важното е, да не бъде укорявана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest