ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Опасни ли са настинките при децата?

Опасни ли са настинките при децата?

МаринаМарина
Джедай
46818
Болно Дете
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Ново проучване показва, че настинките при децата могат да повишат риска от инсулт. Това е състояние, при което по различни причини може да се стигне до нарушено кръвоснабдяване в някоя част на мозъка.

Екипът установил, че дори леки настинки придружени от инфекциозен и възпалителен процес, могат да доведат до сериозни последици за невръстните деца. Те се опитали да разберат до колко продължителността и броя на боледуванията повишават риска от мозъчен удар.

Според изследователите, рисковете ескалират и ако детето е с вродена предразположеност към инсулт, като наличие на вродено съдово заболяване например.

Обект на проучването били деца с исхемичен мозъчен инсулт, при който е налице ограничаване или прекъсване на кръвотока в мозъка. Причината в тези случаи може да е стеснение на артериалния съд, спазъм или наличие на тромб.

Участниците били разделени на две групи. Първата включвала 106 деца, които са имали исхемичен инсулт, но без налична инфекция, и 306 деца, служещи за контролна група.

Установено било, че рискът от поява на инсулт е най-висок в рамките на 3 дни от поява на първите признаци на инфекция, до посещението на педиатър.

Дете с Температура

Също резултатите посочили, че само 0.7 % от контролната група са имали инфекция – авторите изчислили, че децата с исхемичен инсулт е 12 пъти по-вероятно да са имали инфекция през тези три дни.

Д–р Хедър Фюлертън, един от авторите на проучването предполага, че инфекцията има силен, но краткотраен ефект върху риска от инсулт.

Допълва още, че са необходими допълнителни изследвания в тази насока, които категорично да докажат, че настинките при деца увеличават риска от инсулт.

В заключение екипът обяснава, че настинките при малките деца са чести, но за късмет до инсулти се стига изключително рядко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати