Какво показват рисунките на децата?

Детски рисунки

Всеки родител е нетърпелив да види първите крачки на своето дете, да чуе неговите първи думи. Много от тях чакат с нетърпение да закачат и първата рисунка на хладилника, показвайки я на близки и приятели.

Според едно ново проучване, обаче, се оказва, че рисунките на малките деца крият много повече от това, което се вижда първоначално. Екип от специалисти посочва, че именно първите стъпки в това направление на изкуството показват колко интелигентно ще бъдете детето, когато порасне.

Изследователският екип към Кралският колеж в Лондон, ръководен от Д–р Розали Ардън, проучва 7752 двойки едноячни и двуяйчни близнаци. Когато децата станали на по 4 години, родителите ги помолили да нарисуват картина на дете.

Екипът оценявал картините по скала от 0 до 12 според физическите характеристики на нарисуваното дете – глава, очи, уста, ръце и други.

Повторна рисунка трябвало да бъде нарисувана от същите деца при навършване на техните 14 години. Учените установили, че децата, които са получили по-висока оценка на първата рисунка, като тийнейджъри са по-интелигентни.

Д–р Ардън уточнява, че рисунките и резултатите, които посочват за бъдещото развитие на детето, са умерени и невинаги в корелация с действителността. По тази причина родителите не бива да се тревожат, ако детето им не рисува добре.

Тя добавя още, че рисуването само по себе си не може да определя интелигентността на децата занапред. Налице са и различни фактори на околната среда, както и генетични такива, които допринасят за умственото развитие на човека.

Също изследователите установили, че рисунките и поведението на еднояйчните близнаци са по-близки помежду си, отколкото тези на разнояйчните, макар и с подобно възпитание. Това показва как генетичната предразположеност оказва влияние върху развитието на човека.

Припомняме и едно по-старо проучване, което показва как писането на малките деца показва колко интелигентни ще бъдат те като възрастни хора.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари