Децата прекаляват със солта

Хранене на детето

Деветдесет на сто от малчуганите и тийнейджърите в САЩ ядат прекалено много сол. Това несъмнено ще се отрази по-късно в живота им и ще ги изложи на риска от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания, показват данни на американските Центрове за превенция и контрол на заболяванията.

Според доклада американското Управление за контрол на храните и лекарствата трябва да предприеме спешни мерки, за да застави хранителната индустрия и заведенията да употребяват по-малко сол в храните си.

Голяма част от малчуганите не си дават сметката колко много сол поглъщат. В бъдеще те са застрашени от високо кръвно налягане и сърдечносъдови проблеми. Децата на възраст между шест и осемнадесет години приемат средно по 3280 милиграма сол дневно. Това количество обаче значително надвишава препоръчителните не повече от 2300 милиграма на ден.

Ако тази тенденция остане същата, малчуганите ще ги грози преждевременна смърт, причинена от сърдечносъдови заболявания, посочват авторите на проучването.

Консумацията на сол се е увеличила драстично заради количеството сол, което присъства във всички индустриални храни и ястия, предлагани по ресторантите и заведенията за бързо хранене, убедени са експерти.

Статистически данни за 2009-2010 година показват, че около 43 процента от изразходваната сол от 6-18-годишните е приемана заедно с консумираните от тях хранителни продукти като сандвичи, пици, хляб, колбаси, сирене, тестения изделия, мексикански ястия, чипсове и др.

Деца

Налице са все повече доказателства, че неправилното хранене в ранна детска възраст може да причини тежки заболявания като диабет и дори рак. Лошото хранене води и до затлъстяване и то още в крехка детска възраст.

Специалистите по здравословно хранене д-р Кари Ръкстон и д-р Ема Дарбишър открили, че приемът на основните хранителни вещества, необходими за нормалния растеж на децата, често е под препоръчителния при учениците. Обикновено малчуганите прекаляват с консумацията на наситени мазнини, захар и сол.

За сметка на това храната им е изцяло лишена от съдържанието на желязо, калций, магнезий, калий и цинк. Ето защо експертите съветват родителите да включват в менюто на децата си повече плодове, зеленчуци и риба, както и мултихранителни добавки при нужда.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ива
Ива
16.09.2014 13:16
Нашите баби и дядовци изобщо не са подозирали как са се тровили със сол, та как са доживяли до към 90 г.? Баба ми, която готвеше солено, почина на 93, единият ми дядо, който обичаше да яде захар с лъжици, почина на същата възраст. Много по-опасен е стреса и химикалите в храните!
0
0