Зимните бебета пропълзяват по-рано от летните

Пълзящо Бебе

Едно интересно заключение направил изследователски екип от Израел. Според него, бебетата родени през зимните месеци пропълзяват по-рано от родените през по-топлите периоди на годината. Като причина се изтъкват въздействията на сезона върху моторното развитие на новородените през първата година от живота им.

Според Американската асоциация за бременност, детското развитие се дели на четири категории: социално, езиково, голямо моторно и малко моторно развитие.

Към голямото моторно развитие спадат възможността на бебетата да задържат главата изправена, да могат да седят, да се преобръщат, да пълзят и да ходят. Тук специалистите подчертават още колко е грешно да се сравняват децата помежду си, защото всяко расте с различен темп.

И с цел да затвърдят своята теория, учените подлагат на изследване 47 здрави бебета, от които 16 са родените между месеците юни и ноември, а останалите 31 – от декември до май.

При навършване на 7-месечна възраст, изследователите наблюдавали двигателното развитие на децата в домашна обстановка. И отделно с това родителите трябвало да отбелязват какво се случва, когато са сами.

Бебе

Резултатите посочили, че средната възраст, през която бебетата започнали да пълзят е 31 седмици след раждането. Децата родени през зимните месеци пропълзели с поне една седмица преди своите конкуренти. За летните бебета се оказало, че позакъсняват и започват да пълзят към 35 седмица от появата им на бял свят.

Екипът установява още, че не е открита съществена връзка между половете на децата. Данните на учените посочват, че тези разлики в двигателната активност между децата родени през зимата или лятото са най-силно изразени на места, където и климатичните промени са значителни. Там, където се наблюдават повече от един сезон.

Смята се, че бебетата родени през зимата прохождат, когато стане топло и съответно дрешките, които носят са по-оскъдни, което им позволява повече свободни движения.

А децата прохождащи през зимата са с няколко пласта дрехи, които вероятно забавят появата на първите им стъпки.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мама
Мама
17.06.2015 14:08
Моето е родено в началото на януари и проходи на 9 месеца без пълзене
0
0