Образованието на родителите се отразява на децата им

Хранене

Науката прави силата. Оказва се, че това мото не е от значение само за постигането на социалното и личностно предимство.

Според ново проучване на изследователи от Университета на Британска Колумбия децата на родители, завършили колеж, се хранят по-здравословно, консумирайки повече зеленчуци. Освен това те установили, че приемът на захар от малчуганите в такива семейства е в доста по-ниски количества.

Това интересно изследване показва как образователното равнище на родителите, което е и индикатор за социално–икономическия им статус, формира хранителният режим на детето.

Този резултат е постигнат с участието на деца от училище във Ванкувър, чиито родители били с висше образование. Оказало се, че 85 % от възпитаниците консумират повече зеленчуци, за разлика от децата на родители, завършили средно образование. Също така хлапетата приемали с 67 % по-малки количества подсладени напитки.

В проучването взели участие близо 100 ученици между 5 и 8 клас. Те е трябвало да докладват с каква храна се хранят в ежедневието си. Анализът посочил, че по-малко от половината анкетирани съобщават за консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти.

А 70 % споделят, че се възползват от заведенията за бързо хранене, 20 % похапват пакетирани готови храни и 31 % от всички деца пият сладки напитки.

В крайна сметка се установило, че голяма част от децата, независимо от социалния им статус, не включват в диетата си достатъчно млечни продукти и зърнени храни. Те често избират да похапват повече пакетирани такива - чипс и други вредни и богати на сол и наситени мазнини храни.

И въпреки различията при семействата и разликите в доходите им, всички заедно трябва да се опитват да научат децата да се хранят здравословно, смятат изследователите. Учените допълват, че техният доклад оспорва донякъде и представата, че малчуганите на по-заможните родители ядат по-полезна храна.

Специалистите заключват, че като цяло начинът на хранене при децата не върви в най-добрата посока и е нужна корекция и промяна на менютата и навиците им.

Рейтинг

4
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари