Какво знаят бременните за синдрома на Даун?

Синдром на Даун

Синдромът на Даун е генетично заболяване, за което още през далечната 1959 година е установено, че се причинява от наличието на една допълнителна хромозома в 21 хромозомна двойка.

Много бъдещи родители се страхуват от заболяването, като отделни проучвания предполагат, че именно липсата на информираност по темата кара хората да изоставят децата си след раждането.

В 21 век достъпът до медицинска информация вече е по-голям, като са налице различни правителствени и неправителствени организации, които да бъдат от полза на такива родители.

Във всички случаи с развитието на медицината и медицинските технологии на всички бременни се препоръчва скрининг в периода между 11 и 13 седмица от бременността (гестационна седмица).

Бебе

Целта му е да се открият в по-ранни срокове на бременността вродени заболявания на плода, които биха били несъвместими с живота.

По време на изследването се вземат кръвни проби от майката и се прави ехографско изследване на плода. То цели оглед и измерване на всички органи и системи на фетуса, което е показателно за това дали той се развива нормално.

Редица проучвания са стигнали до извода, че всъщност децата със синдром на Даун живеят щастливо. Още повече, че родители на такива тийнейджъри попадат по-рядко в стресови ситуации, разводите при такива двойки, отглеждащи Даун, са по-редки, а братята и сестрите живеят като по-добри хора.

Други проучвания показва как хората със Синдром на Даун са с по-ниско IQ, но за сметка на това имат силно развити адаптивни умения. И оказва се, че понякога страхът за отглеждането на такова дете е по-голям от реалните рискове, тежести и отговорности.

Така благодарение на достъпната информация и по-голямата заангажираност на обществото се увеличава броят на семействата, отглеждащи деца с Даун.

Специалистите съветват такива родители да не бъдат притискани за решението си, а да им бъдат предоставени всички възможни данни за болестта и как да се справят с отглеждането.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари