Ако детето чете добре, е и добър математик?

Четене

Един и същи ген е отговорен за смятането и четенето при хората, сочат резултатите от скорошно проучване. Учените подчертават, че развитието на тези способности трябва да бъде подкрепяно освен от упорита работа, но и с помощ от родителите.

Генът представлява функционална неделима част от генетичния материал на човек, който влиза в състава на хромозомите. Той е малък участък от молекулата на ДНК, а при някои вируси и на РНК.

Проучването е проведено с помощта на 12 годишни деца от близо 2800 британски семейства. Взели участие и близнаци, за да бъдат сравнени и техните резултати.

Специалистите наблюдавали как те се справят с тестовете по математика, четенето с разбиране и способността им за плавно четене. И именно така е установено, че голяма част от гените, отговарящи за четенето, са валидни и за смятането. Открили, че между 10 % и 50 % от гените, участващи в четенето, се откриват и в тези на математиката.

Това предполага, че ако едно дете се справя добре със задачите по математика, то той няма да има и проблеми с четенето.

Математик

Въпреки това учените апелират да бъдат уважавани индивидуалните различия между хората заради сложния механизъм, който обуславя техните способности. И да не се очаква всички деца да бъдат еднакво надарени. Едни се справят добре с пеенето, докато други са или биха могли да бъдат на върха на някоя спортна дисциплина.

Наследствеността според авторите на проучването също не означава, че човек не може да развие способности, без да има генетична предразположеност.

Разбира се, че ще е необходимо много повече време и амбиция за постигане на целите. Ще е нужна много упорита работа, за да успее всеки да отключи и доразвие дадена способност, което преди се е смятало за немислимо, допълват учените.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати