Малчуганите над 10 години гладуват в училище

Деца

Българчетата на над 10 години не се хранят пълноценно и дори стоят гладни. Според експертите учениците масово избягват да посещават училищните столове и предпочитат да заситят глада с вафли, чипс и кроасани.

Допитване, проведено сред директорите на сто софийски учебни заведения, показва, че столовете се посещават от едва 30 процента от малчуганите от 1-ви до 4-ти клас. Повечето от тях обаче са категорични, че не им се нрави обстановката, в която се поднася храната.

Според проучването проблеми най-често се появяват при учениците над 10 години, тъй като те редовно отказват да посещават столове, разказва Ваня Желязкова, майка на две деца, пред Новинар.

Самата тя обяснява, че никак не е лесно да бъде убеден един подрастващ, че трябва да се храни здравословно. В частните учебни заведения родителите донякъде са се справили с тази трудност, тъй като те предварително за избрали фирми за кетъринг, които да задоволяват вкусовите предпочитания на децата им. В държавните училища обаче проблемът остава.

Децата в обикновените училища могат да избират между мазни и солени банички, сладки, пълни с вредни вещества, и всякакви напитки с консерванти. Според специалистите, за да проумеят децата защо е вредно да се консумират шоколади, вафли и пасти, трябва да много тактично да им се обяснят последиците от нездравословното хранене.

Фаст фууд

Също така е препоръчително нищо да не се премахва от менюто на подрастващите. Там трябва задължително да присъстват месото, хлябът и млечните продукти.

За жалост, в образователната система у нас не са заложени часове, посветени на здравословното похапване. Именно заради това в началото на този месец се ражда инициативата Хранене с баланс за здраве в аванс, която ще помогне на децата да придобият повече знание по въпроса с правилното хранене.

В проекта участват ученици от Първа частна математическа гимназия, както и преподаватели от Софийския университет Св. Климент Охридски.

Хранителните навици на децата се формират в най-ранна възраст и за тях са отговорни единствено родителите. От значение е още в самото начало родителите да подбират внимателно менюто на детето си, тъй като от това ще зависи как ще се храни то и когато порасне, обясняват специалисти.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати