Тибетски възгледи за отглеждане на дете

Отглеждане на дете

Отглеждането и възпитанието на малчуганите е една от най-трудните задачи за родителите. В това отношение всяка култура разполага със специфични практики. Как обаче се отнасят към възпитанието на децата мъдрите тибетци.

Първи период: до 5 години

Според тибетските възгледи през този начален период от развитието на малкото човече родителите трябва да се държат с него, сякаш е истински цар. Ако малчуганът се е заел с нещо опасно, майката или таткото трябва да направи уплашена физиономия и да издаде стон на уплаха. Детето ще разпознае какво иска да му каже родителят и ще спре.

През този период хлапето все още не може да прави сложни логически връзки и често не осъзнава за какво е наказано. Ето защо, когато то прави беля и бива заплашвано, няма да разбере, че е сгрешило, но ще свикне да скланя глава пред по-силния.

Дете

Втори период: от 5 до 10 години

В този период на малчугана му се възлагат задачи. Дават му се заръки и се настоява за тяхното изпълнение. Тук детето може да бъде наказвано при евентуално неизпълнение, но не и с насилие. Това е моментът, в който се развива интелектът на малкия ви наследник. Той трябва да се научи да предвижда реакцията на останалите относно неговите дела и да се старае те да бъдат положителни. През този период не е зле да обогатяваме малчугана с информация.

Трети период: от 10 до 15 години

Дойде време да покажете на детето, че го приемате като равен, но не забравяйте, че вие все пак сте по-зрелият от двамата. Разговаряйте с хлапето приятелски, съветвайте се с него, стимулирайте го да изразява себе си и да отстоява мнението си.

Последен период: след 15 години

Тийнейджър

Отнасяйте се с разбиране към порасналото си дете и го приемете такова, каквото е. Вече е късно да го възпитавате. Сега можете единствено да виждате резултатите от грижите ви през всичките изминали години.

Какво би се случило, ако не спазвате тези съвети?

Ако хлапето ви е под 5 години и вие го потискате, ще повлияете негативно на жаждата му за живот. Така то ще се научи да се примирява със ситуацията и никога да не се бори за целите си.

Ако след 5-годишна възраст продължавате да го глезите, то ще свикне с това, ще израсне инфантилно и няма да полага усилия за нищо.

Ако продължите да се отнасяте с малчугана като с бебе, дори след като е навършил 10 години, той ще стане прекалено зависим от обкръжението си.

Ако детето ви е навършило 15 години и вие не сте му показали, че го приемате като зряла личност, то често ще се бунтува и ще се отдалечи от вас.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати