Лазер ще отгатва дали децата са се хранили здравословно

Здравословно хранене

В днешно време децата са заобиколени от всякакви вредни храни, изглеждащи по възможно най-съблазнителния начин за малките палавници. Това е сериозен проблем, тъй като малчуганите често се оказват безсилни пред всички апетитни пастички, вафлички, бисквитки и какви ли не други десертчета, влияещи зле на подрастващите.

За сметка на това безкрайно полезните плодове и зеленчуци все по-рядко присъстват в менюто на учениците.

За да се справят с този проблем, американски учени разработиха иновативен помощник на майките и татковците. Те създадоха лазерно устройство, което ще "гледа на ръка", за да разбере родителят дали малчуганът си е изял плодовете и зеленчуците или пак ги е захвърлил някъде, съобщава вестник Дейли мейл.

Интересната джаджа ще използва син лазер, който ще сканира безболезнено кожата на дланта. Авторите на идеята са убедени, че чрез апаратчето родителите най-после ще могат да контролират хранителния режим на малчуганите си и да ги хващат, в случай че хлапетата се опитват да шикалкавят.

Лазерното апаратче разчита промяната в енергийното ниво на електроните на молекулите, след като лазерният лъч ги е задействал. Устройството е изградено от подвижен фиброоптичен сензор, който се слага върху ръчичката на детето за около половин минута.

Детско хранене

Апаратчето осъществява контакт с каротеноидите върху кожата. Събраната информация се разчита от лаптоп и така за родителите става ясно колко точно плодове и зеленчуци е похапнало детето през целия ден.

Идеята за иновативния лазерен апарат е разработена от изследователи от Йейлския институт за обществено здраве. Оттам подчертават, че едва 11 процента от жителите на САЩ спазват медицински съвети за здравословно хранене със зеленчуци и 20 на сто - за плодове.

А плодовете и зеленчуците все пак са важни, защото съдържат витамини, минерални соли, лесноусвоими въглехидрати, влакнини, органични киселини и други. По тази причина те зареждат организма и го предпазват от куп болести. Пресните плодове и зеленчуци трябва да присъстват ежедневно не само в детското хранене, но и в това на възрастните.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати