ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Митове и истини за пола на бебето

Митове и истини за пола на бебето

Бременна жена

Един от най-вълнуващите въпроси за всяка бъдеща майка е този момче или момиче ще е детето й? Според външния вид на бъдещата мама хората се опитват да гадаят пола на бебето.

Дали обаче от научна гледна точка прогнозите се припокриват с всички тези суеверия или им противоречат? Професор Джордж Саде от Тексаския университет в САЩ дава отговорите.

Мит 1: Голям корем - мъжко бебе

Това вярване се дължи повече на психологични фактори. Хората мислят, че мъжете в утробите на майките си трябва да са по-едри, отколкото момиченцата. Както е и в действителност. Големият корем обаче не е гаранция, че бебето е момче. Раждат се и едри момичета.

Подобно на това поверие е и другото, че ако коремът на бременната е кръгъл и стои по-високо, ще роди момче. А ако е ниско разположен и широк - момиче.

Професор Саде обяснява, че формата на корема зависи от състоянието на мускулите в коремната област, хормоните и от теглото на бъдещата родилка. Също така имайте предвид, че при всяка следваща бременност, коремът на жената слиза по-надолу. Това е така, защото мускулите отслабват.

Мит 2: Ще се роди момче, ако бременната непрекъснато изпитва чувство на глад.

Това е вярно, но само отчасти. Апетитът на жената се увеличава заради тестостерона, мъжкия хормон. Той може да е наличен в организма на бременната дори тя да не чака бебе. Има случаи, в които жени не са бременни, но имат излишък от този хормон.

Мит 3: Теглото на бъдещата майка определя пола.

Мама и бебе

Вярва се, че когато жената е по-пълна, да роди момче е по-вероятно. Теглото в действително има връзка. За развитието на плод от мъжки пол са необходими повече хранителни вещества.

Научно доказано е, че жени, тежали по-малко от 54 килограма, са раждали повече момичета. Жените с тегло над споменатото, по-често раждат момченца.

Мит 4: Полът зависи от възрастта на родителите.

В този мит има много голяма доза истина. Младите родители по-често имат момчета, а по-възрастните – момичета. Обяснението е, че настъпват хормонални промени в организма с течение на възрастта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Аспарух
Аспарух
09.09.2016 01:08
За последното мога да кажа,че е пълна глупост.Всъщност когато жената е над 34 години е по-вероятно да роди момче и това е официална статистика.
0
0
moli22
moli22
27.01.2014 09:44
И при мен нещата абсолютно не отговарят на статията.В мамента съм в седмия месец, качила съм 4.5кг., на 37г. съм и ще имам момче....И с баткото беше същото-почти нямах корем.Всичко е твърде индивидуално!
0
0
Ана
Ана
06.08.2013 00:20
При нашето бебе нещата бяха точно като в статията - голям корем, наддадох много, ядеше ми се непрекъснато, тежах 58 кг като забременях и сме не особено стари родители с нашия татко :) - и си имаме вече чудесно момченце. Има нешо в поверията - не са се появили току-така.
0
0
Таня
Таня
12.07.2013 02:38
когато забременях бях на 18 и 20 години, тежах 37кг., не ми се ядеше,корема ми беше остър и ... родих 2 момчета
3
0
Иван
Иван
04.05.2013 15:38
За нашето бебе докторите казват ,че ще е момче,а пък нито един от тези митове не отговаря на истината...все пак вече има съвременна техника,която определя на 100% пола на детето вярвам на нея,а не на разни поверия.
1
0