Първото зъбче

МаринаМарина
Джедай
46818
Бебе преглед
Практичен моп с три глави и диспенсър за течности
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен моп с три глави и диспенсър за течности
76.00 лв.
Виж ››

Първите млечни зъбчета на бебетата се появяват най-рано 3-4 месеца след раждането, а най-късно могат да изникнат до навършването на първата година. В началото обикновено израстват долните резци, като целият процес на никнене на зъбите завършва до третия рожден ден.

Няма начин един родител да не забележи симптомите, свързани с процеса на изникване на първите зъбчета. Обичайно интервалът за поява на зъб отнема поне 8 дни. Първо са му нужни 3 дни да премине през венеца, който се подува, предизведстяващ никненето и още средно 5 след това, за да стане видим в устната кухина на бебето.

Кърмачетата в този период стават неспокойни, раздразнителни, защото израстването на зъбчетата им причинява болка и дискомфорт. И за да се справят с неразположенията и сърбежа, малките започват да слагат всякакви дребни вещи в устата си или ръчичките си, което им помага да облекчат неприятните симтоми.

Често отново заради болката децата плачат и то без причина. Те започват да отделят повече слюнка в отговор на дразненето на венците. При някои от бебетата се наблюдава и повишаване на телесната температура до 37 градуса, но ако е по-висока е редно да се направи консултация с педиатър.

Плачещо бебе

И отново заради растящите временни млечни зъбки бебетата спят по-неспокойно, а храненето става по-трудно.

Важно е да не се паникьосвате и да пристъпите към няколко метода, които могат да облекчат дискомфорта на детето. Някои лекари препоръчват даването на Парацетамол за облекчаване на болковия симптом и температурата, но трябва да се внимава с дозата и тя да бъде назначена от лекуващия лекар.

Опитайте да гушкате детето по-често, играйте си с него, говорете му, за да разсеете вниманието. Също даването на малко по-студени храни облекчава състоянието, както и някои по-твърди, като бисквитка например. Само проверете да не са прекалено корави за нежните венци на бебето.

Вариант е и поставянето на навлажнена студена кърпа върху бузите, което повлиява благоприятно болката, подуването и раздразнението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати