За полезните храни по време на бременност

Бременност

Растежът и развитие на бебето в майчината утроба зависи от храната, която бъдещата мама приема. Но кои са продуктите, които съдържат най-много полезни вещества и микроелементи?

Някъде около 17 седмица бебето започва да се движи, а неговите кости растат по-бързо и стават по-силни. Затова бременните жени трябва да приемат необходимия порцион калций. Продукти с високо съдържание на калций намаляват риска от хипертония, свързан с бременността.

Най-богати на калций са млякото, сирене, спанак, броколите, сушените кайсии, фасулът, бадемите, орехи, сусам. Има калций в някои видове риби - ципура, треска, херинга, сафрид.

От 22 седмица нататък на организма на бременната му трябва повече желязо. Затова трябва да се ядат определени храни: червени меса, пилешко, пуешко, яйца, но в разумни граници.

Бременни

Отличен източник на желязо са още тъмно зелените зеленчуци, боб, хляб от черно брашно, овесена каша, ябълки, сушени плодове.

През последните месеци бебето несъзнателно притискате корема на майка си. Това обяснява някои нарушения в храносмилането. За да се намалят киселините, трябва да се избягват газираните напитки.

За да се избегне запек, фибрите са от значение. Основни източници на фибри са пшеницата, оризът.

Следвайки тези прости правила, хем бъдещите майки ще се чувстват добре, хем и бебчетата в коремите им ще растат здрави преди да се покажат на света.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари