ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Бебетата задължително да спят по гръб

Бебетата задължително да спят по гръб

Мама и Бебе
Фасонка със сензор за движение, 60 W
Практичен аксесоар за вашия дом:
Фасонка със сензор за движение, 60 W
32.00 лв.
Виж ››

Обикновено на по-голямата част от кърмачетата още от самото начало им е по-удобно да спят по корем. Това обаче е изключително вредно, най-вече за тези, които имат колики.

След наскоро проведени изследвания бе установена връзка между позицията при спане и феноменът внезапна смърт при бебетата.

Според учените тази опасност намалява в пъти, ако бебето спи по гръб. Спането на една страна също е по-добро от спането по корем, но проучвания недвусмислено показват, че спането по гръб е най-безопасно за детето.

Спането по гръб обаче също има своите неудобства. Според учените, ако бебето повърне в това положение, може да се задави.

Освен това, когато лежи по гръб, бебето си държи главата обърната винаги на една страна, обикновено към средата на стаята. По този начин обаче главата му може да се сплеска. Това, разбира се, няма да увреди мозъка му.

Главата му ще възвърне нормалния си вид, но чак след две години. Решението е отрано да го свикнете да си обръща главата и на двете страни, като всеки път, когато ляга, слагате главата му там, където преди това са били краката му.

Бебе

Въпросът е тези навици да се създадат от самото начало, тъй като за няколко седмици бебето свиква със своето положение и е много трудно да се направи промяна.

Точните предимства бебето да спи по гръб не са известни. Някои от теориите се обосновават с това, че когато бебето спи по корем, лицето му е залепено за чаршафите, вдишваният въздух не се обновява и не получава достатъчно кислород. Друга опасност от задушаване при спането по корем е върху прекалено мек и пухкав дюшек.

Подобни случаи има и при бебета, които спят върху водни легла. Поради това е забранено много малки деца да спят на този вид легла. Трета теория пък е свързана с риска при спане с лице върху дюшека. По този начин наличните микроби могат да навлязат и да повредят дихателната система на бебето.

Разбира се, с времето бебето ще е достатъчно голямо, за да сменя позицията си само. Достатъчно е да продължим да го слагаме да си легне по гръб, без да се притесняваме, ако се завърти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати