Четете приказки на бебетата преди сън

Бебе

Дългите дрямки са ключът към развиването на добра памет, посочват от Би Би Си. Качествената почивка помага на малките бебета да усвояват по-лесно нови знания – учените препоръчват родителите да им четат приказки преди сън.

Изследването е направено с помощта на 216 бебета – всички те са били на възраст до една годинка. Учените от университета в Шефилд са установили, че малчуганите няма да запомнят новите знания, ако не са си взели подобаващо дълга дрямка след това.

Специалистите смятат, че най-доброто време бебето да възприеме новите знания е преди сън. Това е и причината специалистите да препоръчват на всички родители да четат приказки на децата си преди заспиване.

Сънят е важен за развитието на човек, особено в ранните му години, посочват учените. Бебетата прекарват най-много време от денонощието в сън. Специалистите споделят, че хората знаят много малко за това колко добре влияе сънят през първите години от живота на човек.

Докато провеждали своето проучване, учените успели да научат бебетата на три нови неща.

Мама и бебе

Половината от отрочетата са спали четири часа след проведените уроци, останалите дремнали за половин час или не са спали изобщо. На другия ден бебетата били насърчавани от учените да покажат какво са усвоили.

Резултатите показват, че бебетата успяват да повторят средно по една и половина от предадените им предишния ден задачи, но това, само ако са спали добре след урока. Бебетата, които изобщо не са спали, не успели да повторят нито едно от нещата, които им показали учените.

Децата, които имат пълноценна почивка, усвояват много по-бързо, за разлика от онези, които не си почиват след процеса на обучение, смята доктор Джейн Херберт – специалист по психология, който работи в университета в Шефилд.

Очевидно да спиш като бебе ще се окаже не само безкрайно приятно занимание, но и много важно за развитието на паметта. Цялото проучване на специалистите е публикувано в бюлетина на Националната академия на науките.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати