Не пийте хапчета пред малчуганите

Хапчета

Майките и бащите трябва да внимават какво правят пред децата си – понякога само една дума или необмислен жест оставя у малчуганите трайна следа. Рано или късно всеки родител стига до този извод. От германска неправителствена организация обаче са сметнали, че е необходимо да напомнят на всички родители колко крехки са малките деца.

Съветът на специалистите е родителите да не пият каквито и да е лекарства пред своите малчугани. Организацията се казва Безопасен дом и хората, които са част от нея, имат за задача да просвещават обществото за опасностите, които дебнат в домовете.

Когато родителите пият някакво хапче, това може да подтикне и детето да го направи – малките деца постоянно се опитват да подражават на родителите си. Подобно действие от страна на детето може да доведе до натравяне, ако детето е оставено без надзор, обясняват от организацията.

Разбира се, експерти, които са част от тази група, напомнят, че малчуганите не бива да имат никакъв достъп до каквито и да било медикаменти.

Макар че всеки възрастен е наясно с това, както и с опасностите, до които може да доведе подобен инцидент, от организацията не пропускат да напомнят всякакви таблетки да се държат на места, които са недостъпни за децата.

гадене

Тези места могат да са чекмеджета, които се заключват, или пък шкафове, които са достатъчно високи и в които детето не може да бръкне.

Нашенско проучване пък показва, че малчуганите, които вече ходят на училище, нямат никакъв интерес към книгите – повечето деца четат, само когато трябва. 30 на сто от анкетираните шестокласници смятат, че това не е полезно занимание и само биха си изгубили времето с четенето.

60 % пък са онези, които посягат към книга, само ако е необходимо. 40 % от подрастващите споделят, че за тях е доста трудно да прочетат цяла книга – повечето от децата стоят пред компютъра, посочва се в проучването.

Все пак има и дечица, които посягат не само към книгите от задължителния списък, но и към тези, които са в библиотеките в домовете им, посочва се в изследването.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати