Да се справим с коликите при бебето

Колики

Още не сте успели да се порадвате на своето мъниче и то веднага започва да Ви мъчи с продължителен рев. Но не си мислете, че го прави напук. Неговото поведение е причинено от коликите, които ще започнат да го тормозят още през първите седмици след раждането му. Тук е моментът да му засвидетелствате своята обич и да му помогнете в този най-ранен момент от неговия живот.

Ето какво можете да направите за ограничаване на болките от коликите на Вашето мъниче:

- Положете бебето по корем върху гърдите си или скута, за да се успокои коремчето му и то да усети Вашата близост;

- Ако не кърмите бебето си и го храните от шише, задължително се снабдете с качествен биберон, който не позволява поглъщането на въздух;

- Масажирайте коремчето на бебето със затоплена ръка по посока на часовниковата стрелка;

Бебе

- Ако сте сигурни, че детето Ви не е алергично към копър, лайка или анасон, му предложете чай от тези продукти. Продават се специални чайове против колики, но можете да си ги приготвите и в домашни условия.

Копърът е сред най-разпространените в България подправки и под формата на запарка се използва не само при коремни колики и като средство за премахване на газовете, но и при лечението на хемороиди. Освен това мнозина лекари считат, че с приемана от майката по една супена лъжица отвара от копър на ден се увеличава майчината кърма. Комбинира се чудесно с анасонови плодове.

Лайката също е добре познато и изпитано средство срещу газове и болки в корема, но трябва да се използва по-предпазливо, защото ако се прекалява с нея, може пък да се стигне до раздразване на червата. Също така имайте предвид, че опаковката на лайката трябва да е прясно отворена, тъй като ако билката е била подложена продължително време на влиянието на въздуха, голяма част от лечебните ѝ свойства са вече загубени;

- Ако никой от гореизброените методи не облекчат коликите на Вашето мъниче, се консултирайте с Вашия педиатър какви лекарства против колики можете да си закупите. Имайте обаче предвид, че често тяхното предозиране води до запек. Най-добре избирайте хомеопатичните продукти.

Рейтинг

3.5
Общо 4 гласували
5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари