Здравословното хранене на детето го прави отличник

Здравословно хранене

Последното проучване на учените от университета в американския щат Айова показа, че има връзка между здравословното хранене на детето и неговия успех в училище. Изследването е направено по поръчка на щатското Министерство на образованието и е по повод безплатните закуски, раздавани в училище.

Безплатен обяд в държавните училища на САЩ се полага на деца от бедни семейства. Ако техният брой е по-малък, закуски без пари не се предлагат, информира Дейли Мейл.

Учените са установили след двегодишно изследване на 3500 деца, разпределени в повече от двеста училища на територията на целите Щати, че децата от бедни семейства, на които се полагат безплатни закуски, се учат по-добре.

Дейли Мейл обяснява, че видът на безплатната храна, предлагана в училищата, е строго определен. Специална агенция следи качеството на закуските, какви вещества се приемат и какви количества, като целта е те да са полезни за здравето.

Хранене на детето

Специалистите следели резултатите на ученици в два типа училища – в тези, в които се предлага безплатна храна, и в такива, където поради малкия брой бедни ученици не се предлага. Резултатите категорично показали, че в училищата с безплатните закуски децата се учили по-добре. Оценките им по математика, естествени науки и четене били с 25 процента по-високи от децата в училищата, където не е имало закуски.

Така в анализа, предоставен на Министерството на образованието, специалистите посочили, че колкото по-дълго едно училище е участвало в програмата за безплатни закуски за деца от бедни семейства, въведена още през 1966 г., толкова успеваемостта на децата била по-висока.

Когато детето расте, е изключително важно да приема редовно всички вещества, от които се нуждае организмът на тази възраст, съветват още учените. Децата се нуждаят от витамини, ензими, въглехидрати, мазнини и белтъчини.

Освен че стимулират мозъчната активност, те зареждат подрастващия с енергия, подсилват имунитета му и изграждат мускулната маса, затова е от значение съставът на храната да е балансиран.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати