Децата не мразят зеленчуци - искат ги вкусно сготвени

Хранене на детето

Оказа се, че постоянното заобикаляне на грахчетата или спанака в чинията не се дължи на факта, че децата не обичат зеленчуци – правят го, защото искат зеленчуците да са вкусно приготвени.

Американски учени решили да проведат изследване и да разберат защо децата не предпочитат да похапват зеленчуци. Широко разпространеното мнение, че малчуганите не обичат зеленчуците, се оказва не особено вярно. Децата от Масачузетс си хапвали с 30 на сто повече зарзавати, когато са приготвени от майстор готвач.

Проучването на американците е публикувано в сайта на Journal of the American Medical Association. Автор на изследването е Джулиана Коен, която работи в Харвардския университет.

От училищата трябва да наблягат на вкусовите качества на храната и не бива да се отказват от здравословната храна, само защото децата първоначално не са я възприели, съветват специалистите. Много от социално слабите ученици си набавят необходимите за организма дневни калории основно от училищната храна – според данни в училищата в САЩ всеки ден се хранят над 30 милиона деца.

Децата могат да се научат да се хранят със здравословни храни и те да са им вкусни, необходимо е само постоянство, допълва другият автор на изследването професор Ерик Рим.

Зеленчуци

Изследователи от щата Айова пък са установили, че правилното хранене на подрастващите има връзка с успеваемостта им в училище. Според изследването децата от бедни семейства, които получават безплатни закуски в училище, също се учат по-добре.

Американските училища дават безплатни закуски на учениците, само ако в учебното заведение има определен брой ученици, които живеят в семейства с ниски доходи. Съответно, ако в училището има твърде малък брой такива деца, не им се полагат безплатни закуски.

Изследователите от Айова направили анализ за успеваемостта на децата в училище в едно учебно заведение, където получават безплатна закуска, и в такова, където не им се полага. В училищата, в които има безплатни храни, децата се учат по-добре, твърдят учените.

Оценките по предмети като математика и четене били с 25 на сто по-високи, отколкото на децата в учебни заведения, където няма безплатни закуски.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати