Жълтеница при бебетата

Бебе

Почти всички бебета страдат от т. нар. бебешка жълтеница, която като цяло не е опасна. Тя се провокира от различните нива на билирубин и се изразява в жълто оцветяване на кожата и други органи на бебето.

Има пет основни причини за жълтеницата при бебетата:

1. Обикновена бебешка жълтеница, позната и като физиологична жълтеница- Обикновено се проявява на втория до четвъртия ден след раждането и за около 7- 10 дена преминава.

Представлява проблем единствено при децата, които са родени прекалено рано и са категоризирани като с тежка степен на недоносеност. В такива случаи детето трябва да остане в болница под наблюдението на лекар. В останалите случаи детето е под домашно наблюдение.

2. Жълтеница при бебета, които са кърмени- Тя е сред най-често срещаните жълтеници. Протича много леко, за много родители дори незабележимо, но може да продължи 2- 4 седмици. Не се препоръчва спиране на кърменето в повечето случаи, което е особено важно в този най първи етап на човешкото развитие.

3. Хемолитична болест- При нея жълтеницата се проявява още на първия ден след раждането. Главна причина за това е резус фактора или АВ0 несъвместимостта. Те се изследват при всички бременни и това е очаквано от лекарите явление, което е необходимо да бъде следено.

Родител и Бебе

Когато детето страда от жълтеница е много важно да получава достатъчно вода, тъй като дехидратацията може да я влоши.

В майчината кърма се предполага, че има достатъчно вода, както и всички необходими съставки, които трябват на новороденото, но повечето лекари препоръчват дори и на естествено хранените деца да се предлага изварена вода.

В никакъв случай не извеждайте бебето навън докато е с жълтеница, дори и времето да е подходящо за това. Много майки считат, че старото правило бебетата да не се извеждат до 40-тия ден от своето раждане, е пълна отживелица.

Навън обаче то лесно може да се зарази с всякакви инфекциозни заболявания, които може и да не са толкова опасни, но за неговата недоразвита имунна система, могат да имат сериозни последствия.

А по отношение на жълтеницата, тя със сигурност ще се задълбочи при каквато и да е появила се инфекция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати