Кои съставки в бебешките пюрета трябва да ни притесняват

Бебешко пюре

Когато настъпи моментът на захранване на бебето, много майки си задават въпроса кой е правилният избор – дали да купуват бебешко пюре от магазина, или да приготвят такова у дома.

Много български родители смятат, че родните бебешки храни в бурканчета са с високо качество, а чуждестранните са още по-хубави, защото идват от чужбина, където има повече контрол. Дали обаче нещата наистина са толкова прости?

И у нас, както и в чужбина, пюретата и готовите храни са не само скъпи, но и пълни със сгъстители, раздуващи обема съставки, вода, различни добавки и захар. За цена от над 1 до близо 4 лева за едно малко бурканче в повечето случаи ще предложите на детето си евтини плодове и зеленчуци, вода, захар и нишестета.

Печалбите са главният приоритет за производителите на бебешки храни. По тази причина снимките на свежи плодове и зеленчуци върху бурканчетата скриват истината за това, което наистина се съдържа в храната. За да намалят разходите, производителите заместват част от истинската храна с вода и сгъстители, тоест нишесте.

Най-често тези нишестета представляват рафиниран ориз, царевица или пшеница. При преработката им външните обвивки на зърното са премахнати, а често се прибавят и консервант, както и избелители.

Ето и кои са основните съставки, които е препоръчително да избягвате:

Бебешки пюрета

- E340/Калиеви фосфати - стабилизатор, набухвател, овлажнител, регулатор на киселинността. Веществото предизвиква дразнене на стомашно-чревния тракт, смята се, че е причинител на рак и влияе на нивото на холестерол в кръвта;

- E338/Фосфорна киселина, антиоксидант с приложение и в много други области - почистването на метални елементи и повърхности от ръжда, в миещи, почистващи препарати и омекотители и ползвана навремето от стоматолозите за премахване на зъбен камък. При прием на големи количества и при редовна употреба в храната Е338 представлява опасност за здравето – нарушения на стомашно-чревния тракт, гадене, повръщане, диария, отвращение от храна, загуба на тегло;

- E261/Калиев ацетат - консервант, за който се счита, че е недопустим за използване в бебешките храни, но въпреки това все още се среща доста често в състава на малките бурканчета.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати