За и против сурогатното майчинство

Сурогатно майчинство

Много жени приемат майчинството за най-естественото и лесно нещо на света. Разбира се, това е така, докато не дойде моментът, в който една влюбена двойка не реши, че иска да увеличи семейството си с още един член.

Тогава при много от тях се появяват проблеми, а за съжаление, голяма част от младите семейства разбират, че не могат да имат деца. След признаването на проблема започва търсенето на решение.

Думата сурогат означава заместник или заместител и сурогатна майка е тази, която отдава своята утроба на друга двойка, за да може те да имат дете. На Запад, където все по-малко бебета се предлагат за осиновяване, сурогатството печели популярност независимо от законовите и етически проблеми.

Много хора се притесняват от възможността за злоупотреби със сурогатството. Те смятат, че то може да доведе до експлоатация на бедни жени, които могат да бъдат използвани като машини за бебета - подобно на дойките в недалечното минало.

Възникват много деликатни проблеми по тази тема - както юридически, така и финансови, етически, психологически и др.

Като негативно последствие от сурогатното майчинство хората често посочват факта, че при случай на сурогация, нерегламентирана от закона, има опасност заместващата майка да откаже да даде детето на биологичните родители.

Възможно е също да започне да ги изнудва финансово. Друг проблем е дали самото осиновяване ще протече гладко. В законопроекта се предвижда заместваща майка да бъде жена, която има поне едно свое дете.

Причината, смятат някои, е, ако в следствие на бременността тя получи увреждане и се окаже репродуктивно неспособна, да не съди лекаря или семейството, което е поръчало сурогатна майка.

Сурогатното майчинство е забранено от закона в Австрия, Германия, Норвегия, Швеция, Франция и някои щати на САЩ. В Белгия, Гърция, Ирландия, Финландия тази дейност не е регламентирана от закон и поради съществуването на тази вратичка е възможно реализирането ѝ.

Сурогатното майчинство в някои страни е разрешено от закона само като некомерсиално – без заплащане на майката и със забрана да се рекламира дейността и специално да се подбират жени за целите ѝ. Това предвижда законодателството в Австралия, Великобритания, Дания, Израел, Испания, Канада, Холандия, отделни щати на САЩ.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Миме
Миме
19.07.2018 16:55
11. Лично аз не виждам нищо лошо в сурогатното майчинство. Може би за някой това е единственият шанс да стане наистина щастлив? Именно подобна ситуацията беше при братовчедката на моята добра приятелка. Поради факта, че тя не може да забременее по естествен начин, съпругът и предложи да се възползват със сурогатното майчинство в клиниката BioTeхCom в Киев (това е Украйна, ако някой не знае). Те бяха добре приети там. Те получиха всички необходими условия, дори и преводач. Говорейки за стойността на това всичко, не бих казала, че там по-скъпо, отколко в другите страни - 39 000 и 49 000 евро. Не всеки ги разбираше. И някои дори ги разубеждаваше. И благодарение на Бога, те никой не слушаха, освен себе си! Сега те са щастливите родители на трички близначенца!
0
0