Как да научим детето на гърне

Дете на гърне

Първият важен въпрос, който стои между детето и гърнето, е кога да започнем да учим мъничето да седи на гърне. Съществуват множество твърдения и мнения, че използването на гърне в ранната детска възраст може да доведе до проблеми, които са свързани с поведението на отрочето в по-късен етап. Засега обаче, няма научно доказани сведения, които да потвърждават тази информация.

Напротив – по-ранната подготовка и запознаването на детето и гърнето са полезни и благотворни. Все пак, всичко зависи от индивидуалното развитие на бебето. В някои страни по света бебетата започват да бъдат отучвани от пелените още в съвсем малка възраст и до годинката вече използват гърне.

В общи линии, най-подходящото време за приучаване на детето да използва гърне е тогава, когато мъничето вече може да седи спокойно. Поради по-бързото и ранното си развитие, статистиката показва, че малките госпожици се научават малко по-рано и по-бързо от момченцата.

За да протече нормално целият процес на привикване и използване на гърне, трябва да сте наясно с няколко фактора. Помислете дали детето е с добри моторни умения, дали пелената на бебето стои суха повече от два часа. Следваща важна стъпка –заредете се със стабилна доза търпение и бъдете последователни – можете да слагате отрочето си всяка сутрин, след като се събуди, на гърнето.

Оставете го седнало там около петнайсетина минути, например, като през това време го занимавате с някакви играчки. Сложете го отново на гърнето и по-късно – преди сън или след обяда. Най-просто казано – гърнето винаги трябва да е някъде наоколо, пред очите на детето. Ако малчуганът ви не се запознае с този предмет и вие му го покажете непосредствено преди да решите, че вече трябва да го използва, това ще го уплаши и отблъсне.

Важно е да поощрявате детето, ако успее да извърши някоя от нуждите си в гърнето – под поощрение се има предвид да му кажете нещо, да му се усмихнете. Направете процедурата с гърнето естествена, не й придавайте кой знае каква важност и не бъдете напористи, защото по този начин рискувате да отблъснете детето.

Дете

Не се препоръчва да оставяте детето без памперс и пелени с идеята да ви каже, кога му се ходи до тоалетна и ако пропусне и се напишка, вие да му се карате. Това още повече ще го стресира и ще го откаже от гърнето. Ако не сте му показвали гърнето, използвайте някакъв момент, когато детето е щастливо – покажете му го, запознайте го с предмета.

Понякога това отнема няколко дни – не може да очаквате, че виждайки го, детето веднага ще седне на него. Най-важното е да му говорите – обяснете му за какво е гърнето. Ако все пак след първите няколко сядания няма никакъв резултат, не гледайте разочаровано мъничето – кажете, нещо поощряващо.

Децата в определена възраст започват да искат да правят мама и татко щастливи и да им угодят и подобна гримаса може да ги огорчи сериозно. Трябват ви основно време и търпение. Веднъж да успеете да включите гърнето в режима на бебето, нещата ще се получат.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари