ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Разводът ни докарва до сърдечен удар

Разводът ни докарва до сърдечен удар

Развод
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

При разведените има по-голяма опасност от сърдечен удар, посочва се в ново американско изследване, което е цитирано от Би Би Си. Изследователите предупреждават, че най-засегнати са дамите, като опасността от инфаркт няма да спадне, дори жените да се омъжат повторно.

Основната причина за сърдечните проблеми е постоянният стрес, който изпитват хората, опитващи се да разтрогнат брака си, подчертават учените. Жените, които имат само един развод, увеличават шанса да получат инфаркт с около 24 на сто, в сравнение с дамите, които са все още семейни.

Проучването показва, че тези, които са се развеждали няколко пъти, значително увеличават риска от инфаркт – опасността скача на 77 %. Господата са привилегировани, посочват резултатите от изследването – при разведените веднъж, рискът от сърдечно заболяване е едва 10 на сто.

Ако пък мъжът е разведен неколкократно, рискът се увеличава, но отново е в пъти по-малък от този на жените – достига 30 %. Психологическите травми по време на разводите определено се отразяват и на мъжете, и жените – това е постоянен стрес и за имунната система, категорична е професор Линда Джорд.

Инфаркт

Професор Джорд е един от авторите на проучването. Разлика в пола има и когато става дума за страдащите от депресивни състояния, подчертава Джорд – оказва се, че разводът е по-голям товар в психологически аспект за дамите.

За своето изследване учените от университета „Дюк“ са използвали повече от 15 хиляди човека. В началото на изследването всички участници са били на възраст между 45 и 80 години и са били семейни поне един път.

В самото начало на проучването около 19 на сто от дамите и 14 на сто от господата, били разведени, а след края на изследването, се оказало, че през развод са преминали повече от една трета от всички участници. За 18-те години, през които е провеждано изследването, сърдечен удар са имали 1211 души, посочват изследователите.

В подкрепа на изследването има и други проучвания, които доказват, че животът с партньор носи дълголетие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати