Дефицит на цинк и селен при децата

Детско хранене

В тъканите на човека са открити 23 микроелемента, но 14 от тях са есенциални и се намират в постоянно количество. Дефицитът им предизвиква физиологични смущения и структурни аномалии. През последните години се промени разбирането за значението на макронутриентите за детското здраве и хранене. Досега детското хранене в развиващите се страни бе съсредоточено върху доставката на достатъчно количество протеини и енергия.

Нарастващата база данни подчертава значимите дълготрайни ефекти на желязо, селен и цинк върху здравето на децата. Сред основните проблеми в храненето на българското население е ниският хранителен прием на витамини и минерални вещества (особено желязо, калций, фолиева киселина, цинк, мед при деца, бременни и млади жени).

Не само фолиевата киселина е важна през бременността за правилното оформяне на невралната тръба на плода, но и цинкът и селенът. Недостигът на селен се свързва с по-висок риск от спонтанен аборт и раждане на дете с ниско тегло. Регистрира се и по-честа проява на синдрома на внезапната детска смърт, което налага препоръката за прием на селен през бременността.

При недостиг на цинк в организма на децата, се наблюдава значително забавяне на растеж и отслабване на имунната система. Характерни за недостига на цинк са бавното и трудно заздравяване на рани и намалено натрупване на мускулна маса. Недостиг на селен се свързва също така с закъснял пубертет при момчетата, а по-късно - мъжкото безплодие.

Недостигът на селен в човешкото тяло може да стане причина за особен вид сърдечно заболяване и това важи най-вече за 8-9 годишните деца. Това заболяване е най-разпространено върху територии, където земята и съответно растящите върху нея култури са бедни на селен.

Деца

Източници на селен са хлябът и хлебните изделия, месо, гъби, риба. Селеновото съдържание в зърнените храни зависи от количеството на селен в почвата.

Японски изследователи от лабораторията La Belle Vie в Токио пък са установили, че недостигът на цинк при децата може да доведе до развиване на аутизъм и свързаните с него болести.

Екипът специалисти е анализирал образци от коса, взети от около 2000 деца, болни от аутизъм. Учените са установили връзка между недостига на цинк и заболяването. Дефицит е имало при една трета от децата. Най-ниски стойности на микроелемента са измерени при деца до 3-годишна възраст.

Източници на цинк са месо, яйца, черен дроб, морски дарове, млечни продукти, орехи, пшенични продукти. Цинкът повлиява клетъчното делене, растежа, развитието, половото съзряване и имунната система.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати