Кърменето е превенция на рака на гърдата

Кърмене

Има множество ползи от кърменето както за майката, така и за бебето, които трудно биха се постигнали при хранене с адаптирано мляко за кърмачета. По хранителен състав кърмата превъзхожда всяка друга храна, която можете да осигурите на своето бебе, а имунната защита, която вашето бебе получава от нея, е важна, за да расте то здраво и щастливо.

Истината е, че ако една майка следва законите на природата, тя ще направи най-доброто както за детето си, така и за самата себе си. За ползата и благотворното влияние на майчиното мляко върху бебето се е изговорило много. Днес обаче акцентът е върху полезното действие, което кърменето оказва върху майката.

При жените, които кърмят, рискът да развият рак на гърдата намалява с 25 %. Интересен е още фактът, че опасността от появата на рак на гърдата спада правопропорционално с общата продължителност на кърменето. Тоест, колкото по-дълго време кърми една майка, толкова по-нисък е рискът да развие рак на гърдата.

Учените смятат, че защитният ефект се дължи на намаляване нивата на хормона естроген, който е известно, че предизвиква рак. Американски учени изследвали близо 1636 жени с рак на гърдата, като ги попитали дали са кърмили в миналото. След като анализирали резултатите, учените открили, че кърменето защитава срещу най-честите генетични дефекти, водещи до рак на гърдата.

Освен това некърмещите майки са четири пъти по-застрашени от развитие на остеопороза в сравнение с кърмещите. Те са и по-податливи към фрактури на бедрената кост в годините на менопаузата.

Кърмещите мами демонстрират значително по-големи и бързи промени в обиколката на ханша и загуба на повече мазнини един месец след раждането в сравнение с майките, разчитащи на изкуственото хранене. Освен това кърмещите мами са склонни по-лесно да възвърнат теглото си отпреди бременността.

Кърменето се отразява благотворно не само на фигурата, но и на психическото състояние на майката. Изследвания твърдят, че кърмещите мами са значително по-малко склонни към изпадане в състояния като следродилна депресия, тревожност или лошо настроение.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати