ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Как да предпазим бебето от луксация

Как да предпазим бебето от луксация

Луксация на ставите
Фасонка със сензор за движение, 60 W
Практичен аксесоар за вашия дом:
Фасонка със сензор за движение, 60 W
32.00 лв.
Виж ››

Отглеждането на здрави кости започва още от ембрионална възраст. При раждането бебето няма напълно оформени стави. Костната структура е хрущялна. Това е необходимо, защото само така процесът на раждането е с минимален риск за детето и майката – бебето се деформира и огъва според родовите пътища. Затова е много важно по време на бременността майката да не приема повече от препоръчителната доза витамини и калций.

За съжаление дори защитено в утробата на майката за детето има, макар и минимален риск, от луксация и дисплазия на тазобедрената става.

Луксация е едно от най-честите вродени изкълчвания на тазобедрените стави при новородените. Едностранното или двустранно изкълчване на тазобедрената става се среща при 2-3 на 1000 новородени. Среща се и при 15-25% от бебетата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са напълно изяснени, като само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.

Луксацията настъпва, едва когато детето започва да прохожда. В момента, когато мускулното натоварване на краката значително се увеличава, главичката на бедрената кост излиза над и извън ставната повърхност. Лекарите обясняват, че бебетата с вродена луксация са само 1.55 на хиляда новородени. В лечебната практика обаче честотата на заболяването е средно 90 на хиляда.

Важно е да се знае от всички родители, че много малък процент от децата се раждат с луксирани тазобедрени стави, но обикновено луксациите са в следствие от повиване на бебето. Бебетата трябва да бъдат оставяни със свободни крачета още от деня на тяхното раждане.

Ранният преглед дава почти 100% шанс за успех, ако има съмнения за увреждане на ставите. Родителите могат сами да прегледат гънките на крачетата на малкото бебе. Въпреки че тяхното разминаване не във всички случаи означава проблем, това е един от индикаторите, които трябва да се следят.

Забелязва се скъсяване и извиване навън на единия крак. Когато бебето е в легнало по гръб положение с крака, свити в коленете и тазобедрените стави, едното коляно е по-ниско от другото.

Колкото по-рано се установи проблемът, толкова по-леко е лечението и корекциите са по-близо до пълното възстановяване.

Например, ако луксацията се установи до първия месец – шансът детето да се възстанови напълно без последици за ставата, крачетата и походката, е почти 100%. И това става по най-безболезнения начин – само с упражнения и профилактични гащички. В страна като Германия е задължително тези гащички да се носят от самото раждане до шестия месец.

Ако луксацията се установи при дете на 6 месеца, корекцията става чрез стремената на Павлик, по-популярни у нас като каишки. За съжаление обаче едва 65% от децата се възстановяват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати