Татковците празнуват днес Деня на бащата

Ден на бащата

Днес се отбелязва Международният ден на бащата и татковците по цял свят ще отпразнуват специалния ден в календара в компанията на своите деца. За празника у нас са организирани няколко инициативи.

Денят ще премине под мотото Благодаря ти, татко и инициативите, организирани от националната кампания Да бъдеш баща.

Към програмата са се включили Националният военноисторически музей, Военноморският музей – Варна и Музеят на авиацията – Крумово, които днес са готови да посрещнат татковците с техните деца, предлагайки им различни забавления.

Музеят на авиацията в Крумово ще представи експозиция и беседа за първите българи, полетели в небето. Децата ще имат шанса да видят отблизо самолети, бойна и селскостопанска авиация.

Националният военноисторически музей и Военноморският музей – Варна ще представят съвременната техника на българските пилоти, както и вълнуващи атракции за по-малките посетители.

Баща

Международният ден на бащата се чества в 20 страни на 5 континента, като България е една от тях, макар че тук е учреден и друг празник на таткото – 26 декември, когато се почита паметта на Свети Йосиф.

И тази година празникът ще премине с подкрепата на Да бъдеш баща, основана от платформата MenCare, която насърчава мъжете да бъдат по-грижовни и отговорни към възпитанието на своите деца.

Според легендите началото на празника е дадено преди 4000 години във Вавилон, когато малко момче нарисувало на глинена плочка пожелание в картинки до своя баща.

Оттогава се създала традицията в определен ден от годината да изразим още веднъж благодарността си към главата на семейството.

В съвременния си вид празникът тръгва от САЩ през 1909 година. Идеята е на Сонора Смарт Дод, която настоявала да се определи специален ден в годината, в който да покажем обичта към бащите си.

Окуражена от своя баща Уилям Смарт, ветеран от Гражданската война, и подкрепена от своите пет братя и сестри, Сонора Смарт Дод работи упорито, за да включи Международния ден на бащата към списъка с празници.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари