Защо рязкото спиране на учебния процес е вредно за децата?

Ученици

С настъпването на лятото дойде и така дългоочакваната от учениците лятна ваканция. През следващите три месеца малчуганите ще забравят за всякакъв вид учебна дейност и ще прекарват по-голяма част от времето си навън с приятели.

За тези от родителите, които през останалите месеци от годината всячески са се борили да отлепят наследника си от лаптопа, телевизора или таблета, лятната ваканция е манна небесна, тъй като най-после децата им ще излязат навън и ще се отдадат на игри. Доколко обаче внезапното спиране на ученето и пълното му отричане през лятната ваканция е полезно за децата?

Не е добре да се спира рязко ученето, все едно се освобождаваш от някакъв гаден, неприятен и нежелан товар, коментира психологът Методи Коралов за ДневникБг.

Според специалиста по този начин се губи цялата скорост, която ученикът е набрал в ученето и тоталното спиране на учебния процес всъщност може да доведе до загуба и на малкото постигнато през учебната година.

По думите на психолога не е нужно детето да бъде натоварвано с толкова много задачи, както през останалото време на година, но все пак то трябва да тренира ума си, било то и с по-леко натоварване.

Четене на книга

Не бива рязко да се спира изведнъж, още по-малко за дълги периоди от време, категоричен е Коралов.

Едва ли дете, което трудно чете и трудно смята изведнъж ще стане страхотно в четенето и смятането, ако три месеца изобщо не се е занимавало с подобна дейност, коментира още той.

Експертът допълва, че подобно рязко спиране е негативно и по-друга причина. Според него така се създава неправилна нагласа, че това, което се извършва по време на учебната година, е много тежко, мъчително и нежелателно, а хубавото и доброто е бездействието през ваканционните дни.

Не можем обаче да не отбележим, че е налице и точно противоположното явление - родителите, които са на работа, затрупват децата си със задачи, курсове по английски или други занятия, които биха желали да посещават, за да не си губят времето.

Според специалиста претрупването на хлапетата с учебни ангажименти през лятната ваканция е също толкова вредно, колкото и абсолютното бездействие.

Ето защо психологът препоръчва между една четвърт и една трета от времето, през което малчуганът е буден, да бъде посветено учене, а останалото време да остане за развлекателни занимания.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати