Плодовитостта на мъжете е най-висока през лятото

Тест за бременност

Понякога, за да може една двойка да се превърне в семейство, освен много любов, е нужен и малко късмет. Всички знаем, че подходящият период за зачеване е овулацията. Когато тя настъпи, доминантният фоликул се пука и се освобождава готова за оплождане яйцеклетка. Замисляли ли сте се обаче кога е най-подходящият момент за зачеване от мъжка гледна точка?

Ново изследване, публикувано в „Индипендънт”, доказва, че мъжките сперматозоиди са най-способни през летните месеци. За да стигнат учените до този извод, в проучването са участвали над 5000 души, лекувани от безплодие, в продължение на 11 години. Центърът за репродуктивна неспособност на Университетската болница в Парма, Италия, е категоричен, че при генетичния материал на мъжете съществува сезонна зависимост.

Оказва се, че подвижността на сперматозоидите достига своя пик през топлите месеци, докато зимата тя е с най-ниски стойности. Лекарите смятат, че главната причина се крие в промени в нивата на хормоните, в това число и на тестостерона. В крайна сметка за успешно зачеване, освен женското спокойствие, трябва да се вземат предвид и нивата на стрес, кортизол и холестерол при мъжете.

Безплодието се определя като неспособност да заченете дете една астрономическа година след първия опит за забременяване. То засяга между 15 и 20% от двойките, като с напредване на възрастта и при двамата партньора, рискът за невъзможност се увеличава.

В половината от случаите подвижността на сперматозоидите се оказва проблемна за наличието на 2 чертички на теста за бременност. Изчислено е, че за да оплодят успешно яйцеклетката, над 40% от мъжките сперматозоиди трябва да бъдат подвижни.

Лято

Трябва да се има предвид, че най-добър и концентриран генетичен материал се получава при 3 до 5 дни полово въздържание. Поради тази причина, специалистите по репродуктивни проблеми съветват половите контакти да не са всеки ден в този фертилен прозорец.

Статистиката сочи, че при 50% от здравите двойки в детеродна възраст настъпва оплождане в първите 3 месеца от започването на опити. През следващите 3 месеца шансовете се увеличават с 25%, като достигат до 90% в първата година.

Виж повече

Рейтинг

4.6
Общо 5 гласували
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари