ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да научим детето да си ляга рано

Как да научим детето да си ляга рано

заспало дете
Безжична преносима и водоустойчива Блутут колона
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безжична преносима и водоустойчива Блутут колона
59.99 лв.
Виж ››

Приспиването на детето в уречен час често се оказва мисията невъзможна. Въпреки изтощителните дни, някои деца просто отказват да заспят.

За да се справите с този проблем, е най-добре да заложите на изпитаните методи, които ще ви осигурят необходимата нощна почивка. С тях може да контролирате както часа на заспиването, така и навиците на самото дете.

Добре е да се създаде рутина във времето преди заспиване. Някои семейства залагат на къпане, похапване на нещо малко, миене на зъби и четене на приказки преди заспиване.

Други пък избират гледането на детски филмчета, миене на зъбките и пеене на песнички. Каквото и да изберете, е нужно да го правите всяка вечер. Така детето ще се научи какво да очаква вечерно време и няма да се съпротивлява.

Когато четете любими приказки преди лягане, се стремете процесът да е съвместен. Това е чудесен начин за отпускане и подпомага развитието му. Друг вариант за позитивно приключване на деня, е любимата приспивна песничка. Дали ще я пеете или ще пуснете диск с успокояваща музика, ефектът е гарантиран.

Четене на приказки

Задължителни за лесното заспиване, са любимата плюшена играчка или одеалце. Без тях процесът би бил доста трудоемък.

Когато слагате детето да спи, трябва да му осигурите тиха и спокойна среда. То не трябва да е заето с нищо странично. Така ще заспи по-бързо. За да го накарате да се чувства по-сигурно, може да заложите и на нощни светлини или машина за звуци.

Добре е да покажете на детето, че то активно участва в процеса на заспиване. Позволете му да избере коя пижама да облече или коя приказка да му прочетете. Когато изпълните желанията му, то знае, че е време да бъде послушно и да заспи.

Кратките дрямки през деня трябва да се следят. Ако детето спи прекалено много следобед, то няма да има време да се умори до вечерта. Максималното междинно спане трябва да е не повече от два часа.

За да контролирате часа, в който детето ще си легне, трябва да следите кога се изморява. Започвайте процедурите преди лягане достатъчно рано, още преди да покаже признаци на умора. Ако изпуснете този момент, графикът ще бъде нарушен.

Винаги установявайте граници и не позволявайте на детето да командва. Още в началото изяснете колко точно приказки ще прочетете и, от време на време му напомняйте колко време остава до края.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати