Пасивна и активна гимнастика за бебето

Бебе

Всеки родител знае, че през първите няколко месеца от живота си бебето прекарва почти цялото време спейки. Също така всеки родител знае, че за да се избегне обездвижването му, е добре от най-ранна възраст то да бъде масажирано и да му бъде правена гимнастика.

В случая ще говорим за гимнастиката, която най-общо казано се разделя на пасивна и на активна. При пасивната гимнастика, която се прави след масажа, родителят сам раздвижва бебето, без да се изискват никакви усилия от негова страна, докато при активната и детето взема участие.

Ето какви упражнения можете да пробвате през първото тримесечие на бебето при двата вида гимнастика, като повторението им зависи от възрастта му:

Пасивна гимнастика за деца през първото тримесечие

1. Родителят подхваща внимателно ръцете на бебето, разтваря ги встрани, след което ги кръстосва пред гърдите му.

2. Родителят повдига нагоре ръцете на бебето и ги спуска надолу.

3. Крачетата на бебето се сгъват от родителя към корема и след това се изправят.

4. Внимателно раздвижете крачетата на бебето все едно, че кара велосипед.

5. Внимателно започнете да изтегляте всяко пръстче на бебешкото краче, с което се цели раздвижване на стъпалото.

Активна гимнастика за деца през първото тримесечие

Мама и Бебе

1. След края на втория месец можете да започнете да практикувате с бебето рефлекторно пълзене. Това в никакъв случай не означава, че то ще започне да пълзи, но ако го положите по гръб и опрете дланите си зад стъпалата му, то ще започне рефлекторно да се опитва да се тласне напред.

2. Внимателно изправете детето, което пак трябва да е навършило поне 2 месеца и като го прикрепяте отзад и придържате врата му, отпуснете за няколко секунди ходилата му, така че то да усети опора под себе си.

3. След като бебето вече е навършило 3 месеца, можете да пробвате т. нар поза на плувеца. Сложете бебето по корем и го подхванете с едната ръка под мишниците, а с другата за глезените, все едно че плува и леко го повдигнете.

С напредването на възрастта това упражнение може да бъде практикувано по 3- 4 пъти.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати