Какво трябва да знаем относно детските имунизации

Какво трябва да знаем относно детските имунизации

Имунизациите, които са задължителни за децата до 18-годишна възраст и които се поемат изцяло от НЗОК, притесняват мнозина родители, които се опасяват, че детето им задължително ще е неспокойно след поставянето на ваксината, ще вдигне температура или дори ще изпадне в гърчове.

Това наистина е възможно да се случи, но изключително рядко, а ползите от ваксините са доказани. Ето какво е важно да знаете в тази връзка и от какви сериозни болести могат да предпазят Вашето дете:

1. Съществуват ваксини против най-различни болести, като за бебетата особено опасна болест е коклюш и тетанус. При втория вариант смъртността при новородените е около 90 %. Това са абсолютно задължителни ваксини, които се слагат в една доза, предпазваща и от дифтерия и се правят на 3 приема.

Ваксината е известна като ДТК - от дифтерия, тетанус и коклюш, но през последните години се налага петкомпонентната ваксина, която освен от ДТК предпазва и от хемофилус инфлуенце тип Б и полиомиелит.

2. Сред първите ваксинации, които се правят на новородените, е тази против хепатит В, болест която уврежда сериозно черния дроб.

Какво трябва да знаем относно детските имунизации

3. След 1-вата година на детето се прави имунизация против морбили, рубеола и паротит и реваксинация срещу ДТК и полиомиелит. Морбили и рубеолата са вид шарки, които в по-ранна възраст протичат без особени усложнения, но могат да бъдат много опасни, ако се преболедуват в по-късна възраст. Понякога водят и до смърт.

4. На децата се прави ваксинация и срещу заушка, която ако бъде преболедувана от момчетата, може да ги направи безплодни като мъже. Също така може да доведе до артрит, енцефалит, глухота и др. сериозни увреждания.

5. Съществуват и ваксини срещу менингит, менингококов менингит, ротавирусна инфекция, грип, хепатит А и др.

6. Независимо каква имунизация предстои на бебето или на детето Ви, трябва да сте сигурни, че то е здраво. За да не се зачерви мястото около убождането можете да поставите компрес с риванол и да не къпете детето в деня на ваксинацията.

При малките деца много педиатри препоръчват профилактичен еднократен прием на парацетамол, за да се избегне възможно вдигане на температура. Така или иначе, повечето деца преминават през ваксинациите без каквито и да е нежелани реакции.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати