Как да се обработват храните на малките деца

Бебе

Когато в дома пристигне нов член на семейството е съвсем естествено цялото внимание да е съсредоточено върху него. Естествено става въпрос за сладкото бебе, току-що излязло от родилния дом, което буди възхищение у всеки.

След като премине периодът на кърменето или на храненето с изкуствено мляко от шише се налага да се запитаме с какво точно трябва да захраним малкото съкровище и как да се научим да приготвяме домашни пюрета, за които да сме сигурни какво съдържат. Ето какво е важно да знаете:

1. Когато искате сами да приготвяте храната на бебето си, за да сте сигурни какво съдържат бурканчетата с пюре, е важно да избирате винаги качествени продукти и да внимавате как ги обработвате. Най-добре е ако разполагате с домашни продукти, но ако няма откъде да си набавите по-добре заложете на еко продуктите, отколкото на обикновените, тъй като бебешкото стомахче е много чувствително и може да реагира болезнено на всякакви химически примеси.

Независимо какво пюре сте приготвили, след като сте затворили добре бурканчето, го обърнете с капачката надолу докато изстине. По този начин можете да приготвяте по 2 или 3 пюрета, които да съхранявате в хладилник до 4 дни.

Пюрета

2. След като детето е захранено е необходимо ежедневно да включвате в менюто му плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат много витамини. Не прекалявайте с топлинната преработка. По този начин всички ценни вещества в тези продукти се губят. Винаги измивайте всичко преди да го подложите на термична обработка и избягвайте да накисвате продуктите за по-дълго време във вода.

3. Когато приготвяте зеленчукови или плодови пюрета в домашни условия винаги пускайте продуктите във вряща вода и ги обработвайте термично точно толкова време, колкото е необходимо за омекването им.

4. Към вече задушените зеленчуци или плодове можете да прибавите малко масло или зехтин, но в никакъв случай не използвайте мазнина, в която вече нещо се е пържило.

5. Когато приготвяте пюрета от замразени храни никога не ги размразявайте предварително. Пускайте ги директно във вряща подсолена вода или ги приготвяйте на пара.

6. Ако приготвяте месни пюрета винаги внимавайте всички костици да са премахнати, защото лакомничето може лесно да се задави и същевременно бързо да Ви паникьоса.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати