Как да научите детето да яде плодове? Важно е

Плодове

Детския организъм се нуждае от истински витамини, за да расте здрав и да се развива нормално. В най-чиста форма те се откриват в плодовете.

Всъщност педиатрите препоръчват въвеждането на плодовете и плодовите сокове в бебешкото меню още в първите месеци. По предпазливите предпочитат това да стане след шести или осми месец. Плодовите сокове са една от най-приятните добавки към кърмата и пюренцата. Те обаче нямат качествата на плода, поради което е добре да бъдат поднасяни като пюренца или на малки парченца, в зависимост от възрастта на бебето.

До навършване на годинка обаче има плодове, които не е препоръчително да включвате в менюто на детето. Повечето цитрусови плодове са алергенни и трябва да се избягват. След този период може да започне постепенното въвеждане на всякакви плодове. В началото не трябва да се прекалява с горски плодове - ягоди, малини, къпини, боровинки и други, тъй като при тях е налице рискът от алергии.

Бебешки пюрета

Когато детето стане на около годинка, то трябва да се насърчава да яде поне по 2 плода на ден.

Малчуганите могат да похапват плодове в неограничени количества без страх от предозиране с витамини. Плодовите киселини са едни от най-добрите за засилване на детския апетит. Освен това фибрите в тях са сигурно средство при запек.

Въпреки изключителния вкус на повечето плодове капризните деца отказват да ги ядат. Не е нужно да ги карате насила. Малките деца винаги искат нещата, които виждат. За да възбудите интереса им, декорирайте плодовете във фруктиерата пъстро и интересно, така че да я забележат. Давайте личен пример, като често похапвате вкусни плодчета пред тях. Ако детето отказва пресни плодове, то ги включете в менюто им пасирани или настъргани.

Хранене на детето

За да подтикнете детето към плодовете, то спрете да купувате шоколади и сладки изделия. Така, когато потърси нещо сладко, то ще похапва някой вкусен сезонен плод. Изграждането на подобни здравословни навици още в детска възраст остават завинаги. Плодовете са най-добрия източник на безценни за всеки организъм витамини и най-вече въглехидрати.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари