Летните бебета са най-здравите

Бебе във Вана

Ново проучване показва, че децата, родени през летните месеци, израстват по-здрави от останалите. Резултатите са красноречиви и има няколко възможни обяснения.

Авторът на изследването е д-р Джон Пери от университета в Кеймбридж. Неговите наблюдения показват, че бебетата, родени лятото, са по-тежки. В бъдеще израстват и по-високи с около половин сантиметър от своите връстници.

Интересно е откритието, че пубертетът при момичетата, родени през лятото, започва по-късно – една от индикациите за по-добро здраве. Това ги поставя в по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Д-р Пери обяснява, че все повече се увеличава броя на бъдещите родители, които полагат усилия да заченат в определен месец. Въпреки това, повечето летни бебета са заченати случайно. Той изследва как подобни фактори влияят върху детето. В проучването участие са взели един милион британци, родени през юни, юли и август.

Проведеното проучване за пръв път доказва, че месецът на раждане има ефект върху цялостното здраве и развитието на детето. Едно от предположенията, е че тази тенденция се обуславя от факта, че майките получават повече слънце по време на бременността и до нероденото бебе в утробата достига повече витамин D.

Учените са категорични, че са необходими още изследвания по въпроса, които да изяснят механизмите, които стоят зад този ефект.

Бебе

Предишни изследвания по въпроса показаха, че родените в периода между юни и октомври деца израстват по-високи и имат по-големи коси. Това отново се обяснява с голямото количество слънчеви лъчи, което майката поема по време на бременността.

Родените през есента деца са по-предразположени към астма, което пък се обуславя от завишеното количество алергени, на което майката е изложена в дома, когато навън времето се влошава. Есенните и зимни бебета са и по-склонни към развитието на алергии, най-вече хранителни.

Специалистите съветват бъдещите майки да не се страхуват от слънцето и да се излагат максимално време на неговите лъчи през топлите летни месеци, за да повишат количеството на витамин D в организма си. Ако терминът ви е зимата пък, то е задължително да приемате витамини.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати