Повечето родители не говорят с децата си за секс

Майка и дъщеря

Един на всеки четирима родители предприема обсъждането на въпроса за птичките и пчеличките, преди детето му да навърши 10 годинки. Една трета от родителите пък никога не говорят с децата си за секс.

Данните са от изследване на британски социолози. Те са интервюирали над 2 000 родители в цяла Великобритания. Оказва се, че 36% от тях никога не са и имали намерение да разговарят с децата си за секс. Запитани от къде смятат, че подрастващите трябва да получат насоки по въпроса, те посочват интернет и училище.

Обнадеждаващо, поне на пръв поглед е, че 27% от родителите всъщност са говорили с децата си по въпроса, още преди да навършат 10 годишна възраст. Те обаче посочват, че разговорът е бил по-скоро символичен и е обхващал по-скоро темата за птичките, пчеличките и чистата любов между тях.

Днешните деца стават още по-интелигентни и осъзнават важните неща за живота много по-рано отпреди. Докато 55% от родителите лъжат за Дядо Коледа, 8 годишните вече са наясно с истината. 9-10 години е средната възраст, в която повечето родители, които изобщо говорят с децата си за интимност, ги въвеждат в света на преживяванията с хора от срещуположния пол. За самият секс обаче не се говори. До 40% от родителите са склонни да говорят за него само в конкретен контекст или случай, и то по-скоро в пубертета.

Има и голям процент родители, които се притесняват от подобно обсъждане, но за да не го прескочат, предпочитат да излъжат. Около 20 % от анкетираните признават, че са излъгали отрочетата си по въпросите относно зачеването и раждането.

Въпреки тенденциите, които анкетата вади наяве, над 50% от запитаните смятат, че е добре родителите да са по-отворени към откровени разговори с децата си за всичко, важно в живота.

Специалистите са категорични, че обсъждането на секса е важна част от откритата комуникация между родителя и детето. Тя трябва да е ранна, честна и открита, особено когато то става юноша. Най-добрият вариант е разговорът да бъде започнат рано и да продължи, когато детето поотрасне.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати